Науковці кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка взяли участь в роботі VIII Міжнародної наукової практичної конференції "Ветеринарні препарати: розробка, контроль якості та застосування"

11 жовтня 2019 року

Науковці кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка взяли участь в роботі VIII Міжнародної наукової практичної конференції "Ветеринарні препарати: розробка, контроль якості та застосування" на запрошення оргкомітету конференції та її організатора – ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок.

У роботі конференції взяли участь понад 200 науковців, керівників і спеціалістів підприємств і установ,в тому числі представників із 15 країн (Білорусії, Великобританії, Грузії, Кореї, Латвії, Молдови, Польщі, Чехії та інші). З 1 по 3 жовтня 2019 року на пленарних засіданнях та круглому столі заслухано більше 50 доповідей та повідомлень, серед яких і доповідь проф. А. Й. Мазуркевича "Стовбурові клітини і продукти клітинних технологій у ветеринарній медицині".


Доповідач зосередив увагу на головних проблемах, що стримують використання стовбурових клітин у вітчизняній ветеринарній медицині, незважаючи на наукові здобутки і, зокрема, на результати досліджень, виконаних у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Були презентовані основні концептуальні підходи до запровадження науково обгрунтованих підходів у використанні методів ветеринарної клітинної регенеративної терапії з використанням алогенних стовбурових клітин та продуктів клітинних технологій.
Зокрема, акцентувано увагу на необхідності створення відповідних умов для законодавчо визначеного порядку обігу клітинного матеріалу як засобу біофармакології, напрацювання нормативно-правової бази щодо стандартизації СК і продуктів клітинних технологій, оцінки їх якості і безпечності.
Доповідь викликала у учасників конференції велику зацікавленість. Доповідач відповів на безліч поставлених запитань, які стосувались особливостей самих СК, а також можливостей їх використання, вартості лікування, тощо.


В рамках конференції проведені також засідання круглого столу "Фармаконагляд. Спрощена процедура реєстрації ветеринарних препаратів" а також семінар практикум "Нормативно правове регулювання діяльності аптечного підприємства у відносинах «виробник – споживач" та засідання Державної фармакологічної комісії ветеринарної медицини України".


Впродовж двох днів учасники конференції знайомились з виставкою, розгорнутою в холі готелю, на якій демонструвались досягнення у розробці і виробництві нових ветеринарних препаратів, випуску науково-методичних рекомендацій, друкованої продукції.
З матеріалами конференції можна ознайомитись у збірнику «Науково-технічний бюлетень», випуск 20, № 2.
З піднятого питання щодо впровадження методів клітинної регенеративної терапії у ветеринарній медицині з використанням алогенних стовбурових клітин та продуктів клітинних технологій, а також з ряду інших заслуханих доповідей нами запропоновані і були включені до резолюції Конференції наступні пункти:
— сприяти розширенню досліджень з використання стовбурових клітин та продуктів клітинних технологій у вітчизняній ветеринарній медицині, відповідно розробити нормативно-правові документи щодо їх обігу і контролю якості та безпечності;
— посилити увагу і забезпечити гласність дотримання профільними науковими і навчальними установами вимог Європейської конвенції щодо захисту тварин при проведенні експериментальних досліджень у ветеринарній науці і практиці;
— враховуючи актуальність наукової інформації, яка представляється на науково-практичних конференціях, надалі практикувати запрошення до участі у таких заходах студентів профільних навчальних установ та надавати їм можливість для повідомлень про результати досліджень, які вони отримують за участі у науково-творчій діяльності. Заохочувати участь студентів-науковців відзначенням кращих доповідей з яких формується резерв майбутніх науковців. Надавати цій роботі державної опіки.
Всі учасники конференції отримали сертифікати про підвищення кваліфікації науковців від організаторів конференції.


Участь в подібних конференціях, спілкування та дискусії завжди слугують джерелом для нових ідей та стимулом для подальшої наукової діяльності. Конференція насправді була науковою, багатогранною, повчальною.

Харкевич Ю. О., Бокотько Р. Р., Савчук Т. Л.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook