Соціально-психологічна реабілітація військовослужбовців – учасників збройних конфліктів

1 жовтня 2019 року

Збройний конфлікт на Сході України є глобальною суспільною проблемою, з якою всі ми змушені жити. Більш того, наслідки цієї жахливої війни є не лише нашим спільним тягарем, вони відлунням відобразяться на майбутніх поколіннях. На сьогоднішній день більш ніж 200 тисяч українців прийняли участь у бойових діях на Донбасі. З них 50 тисяч  - добровольці, які за велінням совісті пішли на війну захищати Батьківщину.

Нажаль, повернення із зони бойових дій подеколи буває не менш психологічно травматичним, аніж перебування на фронті. Людині, яка отримала досвід війни, важко змиритися із несправедливостями, яких, подеколи, повне мирне життя. Багато хто з ветеранів має труднощі із адаптацією до буденності. Задля поліпшення цього процесу вони звертаються до соціальних працівників, одним із обов’язків яких є психологічна реабілітація ветеранів.

Здобуття досвіду базується в тому числі й на спілкуванні. Саме задля ознайомлення студентів спеціальності «Соціальна робота» гуманітарно-педагогічного факультету з проблемами ветеранів збройного конфлікту на Сході, його викладачі запросили цікавих гостей – голову та представників «Національної спілки ветеранів учасників бойових дій» та «Всеукраїнської асоціації організації АТО «Мужність».

За словами комбата Лихоліта Валентина Станіславовича людей, які отримали психологічну травму під час війни, дуже тяжко вилікувати, знайти підхід до кожного із учасників АТО (добровольців, контрактників, мобілізованих). Соціальний працівник, повинен зрозуміти, що саме таїть в собі душа ветерана.

Такі зустрічі є дуже корисними для студентів, адже допомагають отримати не лише теоретичні знання про специфіку реабілітації ветеранів бойових дій, а й дізнатися про справжні проблеми воїнів, які мріють повернутися до повноцінного мирного життя.

Антон Фоменко

асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації



Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook