До 120-річчя кафедри рослинництва науковці обговорили виклики та інновації в галузі

8 жовтня 2019, 18:13
В Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувається Міжнародна науково-практична конференція «Рослинництво XXI століття: виклики та інновації. До 120-ти річчя кафедри рослинництва НУБіП України» (25-27 вересня 2019). В роботі пленарного засідання, яке відбулося 26 вересня, взяли участь понад 200 учасників з закладів вищої освіти, наукових установ, бізнесу України та світу, студенти агробіологічного факультету та магістри «Агрокебет».

     Із вітанням до учасників конференції звернувся ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Станіслав Миколайович Ніколаєнко. Станіслав Миколайович акцентував увагу на тому, що кафедра рослинництва за історичний період свого розвитку зробила суттєвий внесок в зростання університету в усіх площинах його діяльності та побажав подальшої плідної роботи. 

     З привітальними словами та піснею до учасників конференції звернувся аспірант кафедри рослинництва, який успішно захистив кандидатську дисертаційну роботу, а нині є заслуженим артистом України – Дмитро Андрієць

     Учасників конференції привітала декан агробіологічного факультету Тонха О.Л., представники МОН – Малинка Л.В. та колеги з освітніх закладів України.

     Основна мета конференції – оприлюднення та узагальнення проблем в рослинництві, шляхів їх вирішення світовою та вітчизняною науковою спільнотою, підвищення ефективності та якості наукових досліджень, впровадження інноваційних розробок у виробництво, адаптація навчального процесу підготовки фахівців до потреб виробництва. 

     Від представників аграрного бізнесу виступив президент Українського клубу аграрного бізнесу, директор агрокомпанії ІМК Алекс Ліссітса. В його доповіді «Революція агро 4.0 або чому Україна не має права стояти осторонь» прозвучали основні виклики, які нині стоять перед людством і які конче необхідно вирішувати для того щоб зберегти нашу планету. Відбулося досить цікаве спілкування учасників конференції з Алексом Ліссітса щодо аграрної реформи та ринку землі в Україні.

     З доповіддю «Виклики та інновації в рослинництві. Кафедра рослинництва на зламі сторіч». Щодо історичного розвитку кафедри рослинництва та вкладу кафедри в вирішення викликів, які нині постали перед рослинництво в світі та в Україні виступала завідувач кафедри рослинництва Каленська Світлана Михайлівна.

     З доповіддю «Селекція пшениці озимої на сучасному етапі: основні напрями, здобутки, проблеми та перспективи» виступила головний науковий співробітник Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН Кириленко В. В. 

     Таран Наталія Юріївна, завідувач кафедри біологія рослин Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка зробила цікаву доповідь «Фізіологічні маркери в адаптивному рослинництві». Бикін Анатолій Вікторович, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції ім. О.І. Душечкіна Національного університету біоресурсів і природокористування України «Управління стресами рослин в сучасних технологіях вирощування». Джамал Бахлулович Рахметов, заступник директора з наукової роботи Національного ботанічного саду ім. Гришка зробив як завжди надзвичайно цікаву доповідь «Науково-інноваційні засади інтродукції, селекції та використання нових культур в Україні». Випускник агробіологічного факультету, дипломник кафедри рослинництва Гладун Олександр звернувся в першу чергу до студентів з закликом щодо необхідності нових, сучасних знань, які є базовими для формування конкурентного агронома з глибокими знаннями комп’ютерної техніки, англійської мови з доповіддю «Квиток в майбутнє». Федорчук Михайло Іванович, професор з Миколаївського Національного аграрного університету, виступив з доповіддю, яка щільно пов’язана з фізіологією формування урожайності польових культур в змінних умовах клімату «Вплив змін клімату на продуктивність рослин». Гументик Михайло Ярославович з Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН зробив доповідь за темою «Біоенергетичні культури: вирощування та переробка». Адаменко Тетяна Іванівна, завідувач відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру зробила дуже актуальну на сьогодення доповідь щодо «Тенденції зміни кліматичних та агрокліматичних умов в Україні». Окрім усних доповідей була зроблена on-line доповідь магістром Саскатунського Університету, Канада – Даном Маламурою: «Еffects of seeding rates on n fixation, and seed production of red clover in interaction with effects of insecticides in controlling lesser clover leaf weevils and the impacts on pollinators».

     Дякуємо всім учасникам конференції за плідну роботу.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook