Наука – виробництву!

27 вересня 2019 року

 Науковці кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій 25 вересня провели комплексні дослідження санітарного стану і водоохоронних властивостей лісових насаджень державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство».

На початку досліджень директор підприємства, вчений-лісівник Головецький М.П. ознайомив з діяльністю господарства, здобутками, викликами, які стоять перед лісівниками в умовах зміну клімату. Михайло Петрович зазначив, що за два-три десятиріччя на території лісгоспу у межиріччі Дніпра і Десни різко змінився гідрологічний режим – там де була раніше заболочена місцевість тепер можна безперешкодно проїжджати транспортом і «прогулюватися без чобіт». Підприємство постійно у пошуку нових наукових підходів вирішення проблем підвищення біологічної стійкості і продуктивності насаджень, інноваційних технологій ведення лісового господарства, екоадаптаційного відтворення корінних лісостанів на засадах екологічно орієнтованого лісівництва. Зокрема, для збільшення обсягів природного поновлення підприємство придбало сучасну техніку – потужний мульчувач, з допомогою якого порубкові рештки від лісовідновлювальних рубок не спалюються, а подрібнюються на дрібну щепу, тим самим слугують органічним добривом для рясної появи самосіву. Водночас розпушується 1,5-метрова смуга ґрунту і створюються сприятливі для проростання насіння головної лісоутворювальної породи.
Очільник лісгоспу висловив вдячність науковцям кафедри і її завідувачу проф. Мауреру В.М. за експериментальні лісові культури з використанням різних видів біодобрив, тестову плантацію швидкорослих культиварів тополі, закладену з метою виявлення перспективних клонів для прискореного вирощування лісової продукції на енергетичних плантаціях, науковий супровід передових технологій лісовідновлення та науково-практичні семінари виробничників і студентів на базі лісгоспу.

Санітарний стан сосняків дослідили проф. Юхновський В.Ю., доц. Хрик В.М. і здобувач кафедри Урлюк Ю.С. Для цього було закладено 59 кругових пробних площ у соснових насадженнях старших вікових груп. Виявлено погіршення санітарного стану чистих соснових насаджень, де відзначено ураженість дерев омелою австрійською (Viscum austriacum), чого не відзначалося під час попереднього лісовпорядкування.
Комплексні дослідження водоохоронних властивостей соснових насаджень проведені доц. Малюгою В.М., здобувачем Урлюком Ю.С. та інженером з лісовідновлення лісгоспу Середою І.Л. Перед початком досліджень науковець з великим стажем Володимир Миколайович Малюга провів майстер-клас з аналізу лісової підстилки, поширення фізіологічно активних і провідних коренів, визначення їх об’єму ксилометричним методом, відбору зразків ґрунту з різних горизонтів для наступного аналізу в лабораторії тощо. Також проведено обстеження експериментальних лісових культур на ділянках з внесенням біодобрив.


Результати досліджень заплановано оприлюднити на Міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 100-річчю утворення кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, яка відбудеться 6-8 листопада 2019 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

Василь Юхновський, професор кафедри

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook