Університет сільського господарства імені Уго Колоштая у Кракові

30 вересня 2019, 23:16
місто Краків, Польща
  В рамках програми міжнародного науково-педагогічного стажування на базі Краківського економічного університету в місті Краків (Польща) доцент кафедри механізації тваринництва Ачкевич Оксана відвідала університет сільського господарства ім. Hugona Kołłątaja (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie).

Університет сільського господарства ім. Hugona Kołłątaja (Уго Колоштай) у Кракові - державний університет у Кракові. Створений у 1953 році як сільськогосподарський університет з ліквідованих двох факультетів Ягеллонського університету: сільського господарства та лісового господарства.
Початки вищої сільськогосподарської освіти у Кракові сягають кінця 18 століття. У 1776 році Уго Колоштай, попередник просвітництва та реформатор освітньої системи, у своїй пам’ятці «Про впровадження подальших наук до Краківської академії» запропонував включити постулат про створення кафедри сільського господарства до проекту реформ Основної коронної школи. Бачення Колотайя здійснилося лише через кілька десятків років. У 1806 р. У Кракові було створено кафедру сільського господарства, яка існувала лише до 1809 р. Протягом наступних десятиліть численні зусилля та постулати щодо створення сільськогосподарського університету не дали жодних результатів.

Перерва у викладанні сільського господарства у Кракові тривала до 1890 року, коли на філософському факультеті Ягеллонського університету було створено 3-річний сільськогосподарський коледж. У 1906–1910 рр. за великої участі професора Еміля Годлевського у Кракові було збудовано та здано в експлуатацію будівлю Collegium Agronomicum для потреб сільськогосподарського коледжу - будівлю, розташовану за адресою алея Адама Міцкевич 21, яка протягом багатьох років є резиденцією ректорів та сенату сільськогосподарського університету та названа на честь професора Е. Годлевського.
Навчання діяло до 1923 року, коли воно було перетворено на сільськогосподарський факультет Ягеллонського університету. За тридцять один рік роботи коледж здобув освіту 573 випускників.
Будучи сільськогосподарським факультетом Ягеллонського університету, він існував до початку Другої світової війни.

Під час окупації ректор підпільного Ягеллонського університету проф. Владислав Шафер наказав організувати таємний сільськогосподарський факультет.
Після війни, у 1945 році, сільськогосподарський факультет відновив свою офіційну діяльність. У 1946 р. його перетворено на факультет сільського господарства та лісового господарства Ягеллонського університету.
У 1949 р. Лісовий департамент був створений як окремий самостійний відділ в рамках Ягеллонського університету.
У 1953 р. Відбулися подальші зміни - на базі сільськогосподарського та лісового факультетів та новоствореного факультету зоотехніки було створено сільськогосподарський університет, який став самостійним науково-дидактичним підрозділом, незалежним від Ягеллонського університету.
11 квітня 2008 року сільськогосподарський університет був перейменований на сільськогосподарський університет ім Hugo Kołłątaj у Кракові.
В даний час університет сільського господарства у Кракові має такі факультети та напрямки навчання: сільське господарство і економіка, розведення та біологія тварин, лісівництво, екологічна інженерія та геодезія, факультет біотехнології та садівництва, інженерія виробництва та енергетика, харчові технології та університетський центр ветеринарної медицини.

Ознайомившись з історією та головною будівлею університета Ачкевич Оксана відвідала факультет інженерії виробництва та енергетики, де познайомилася та поспілкувалася з колегами, оглянула навчальні лабораторії та навчальне обладнання.

Факультет інженерії виробництва та енергетики університету сільського господарства заснований у 1977 році на базі кафедри механізації та енергетики сільського господарства.  До кінця 2004 року він існував під назвою факультет сільськогосподарського машинобудування та енергетики, з 1 січня 2009 року діє теперішня назва.
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook