Стажування в Економічному університеті Кракова залишило яскраві враження та спогади, а найголовніше - досвід на все життя

29 вересня 2019 року
Польща, м.Краків

       “Треба самому багато знати, щоб навчати інших”, – писав видатний майстер слова Володимир Короленко. А здобувати знання можна не лише в Україні, але й за її межами. Так у нас значно більше шансів підвищити кваліфікацію.

На запрошення команди ELPD (Європейська ліга професійного розвитку) доцент кафедри механізації тваринництва Ачкевич Оксана пройшла міжнародне науково-педагогічне стажування для викладачів навчальних закладів I–IV рівнів акредитації.

Стажування відбувалося на базі Краківського економічного університету з 09 по 27 вересня 2019 року. Програма стажування складалася з трьох модулів. Два перших модулі мали вигляд дистанційних онлайн-курсів та індивідуальної роботи та стосувалися новітніх та інноваційних методик викладання і система вищої освіти в Польщі. На цьому етапі дистанційно, за допомогою додатку Zoom mitting, було прослухано лекції на тему «Тьюториал», лектор професор Яцек Кліх, «Мобільність студентів та персоналу в Європейському Союзі», лектор Домініка Лемлер, «Академічне електронне навчання. Хороші практики», лектор Анна Станіславська-Мішке, «Вибрані європейські системи вищої освіти», лектор професор Яцек Кліх. Ці лекції дали розуміння, що поширення європейських пріоритетів та цінностей в галузі професійної освіти та науки сприяє подальшій інтеграції України у європейське суспільство. А також на протязі двох тижнів ми працювали над заліковою роботою у вигляді есе на тему: "Досвід застосування сучасних новітніх методик навчання у вищій школі".

Третій етап мав назву «Освіта та дослідження в перехідному періоді. Нові та інноваційні методи навчання» та проходило в Польщі в місті Краків на базі Краківського економічного університету з 25 по 27 вересня 2019 року. В перший день стажування відбулося знайомство з групою та кураторами навчання. Цікаво, що викладачі в групі представляли виші з усіх куточків України (20 областей та 6 вишів Києва). Під час навчання в цей день ми дізналися про польську систему вищої освіти в перехідному періоді та систему LAW 2.0, про оцінку результатів досліджень в польських ВНЗ та науково-дослідних інститутах та навчилися оформляти професійні презентації. Надалі ми мали можливість відвідати університетський кампус та насолодитись екскурсією по старовинному Кракову.

Другий день стажування був присвячений питанням мотивації студентів та основам методики «Оксфордська дискусія», яку презентував доктор технічних наук Марек Беніо. А також викладач університету Анета Постровник розповіла про підготовку та саморозвиток польських вчителів на тренінгах за проектом Европейського союзу  UEK Hub Project.

На останньому дні стажування лектор Артур Шчегіл-Рисс розкрив питання використання ІТ-технології та застосування програм Kahoot, Pall everywhere та інших в навчальному процесі у вищих навчальних закладах.

Також 27 вересня на базі Економічного Університету Кракові за ініціативи «Європейської ліги професійного розвитку» в рамках програми міжнародного науково-педагогічного стажування була проведена в Міжнародна науково-практична конференція “New Education”. Конференція проводилися для учасників програми стажування та учасники, що брали участь у попередніх проектах від «Європейської ліги професійного розвитку». Прозвучало багато цікавих думок про застосування сучасних новітніх методик навчання у вищій школі, які викликали жваву дискусію серед учасників коференції.

Стажування в Економічному університеті Кракова надало мені нові теоретичні та практичні знання, можливість опанувати новітні унікальні методики, набути досвіду викладацької діяльності, обмінятися корисною інформацією із зарубіжними колегами та отримати нові наукові зв’язки. На протязі трьох тижнів ми мали можливість пройти навчання та отримати цінні знання від цікавих лекторів. По завершенню навчання учасникам був виданий сертифікат про проходження міжнародного стажування.

На мою думку навчальні програми стажування за кордоном розкривають перед українцями великі можливості. Вивчаючи досвід передових країн, аспіранти, докторанти, науково-педагогічні працівники підвищують рівень знань. Також опановують новітні унікальні методи, набувають досвіду викладацької діяльності, отримують інформаційний обмін та розширюють наукові контакти. Це нагода на власні очі побачити красу європейських міст та познайомитися з культурою інших народів. Стажування в Економічному університеті Кракова залишило  яскраві враження та спогади, а найголовніше - досвід на все життя.

Доцент кафедри механізації тваринництва Ачкевич Оксана

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook