Аспірантка Ірина Маковська представила свої наукові доробки в Oxford University

16 вересня 2019 року

Якщо поглянути на рейтинг університетів за системою Times Higher Education, то в цьому році найкращим по ефективності ВУЗом (позиція №1) за якістю викладання, дослідницькою діяльністю, рівнем поширення знань та інновацій на основі фінансових показників був визнаний Оксфордський університет (Oxford University). Особливістю університету є його характерна колегіальна структура, що складається з 38 коледжів, які у Великобританії мають статус вищих навчальних закладів і є невід’ємною частиною Оксфордського Університету, його фундаментом. Оксфорд славиться своєю репутацією завдяки орієнтації на результат, максимальній турботі про якість отриманих знань та методам викладання, які поєднують новаторство і відшліфованість часом.
Заслуговує уваги те, що викладацький склад настільки укомплектований професіоналами, що на одного лектора доводиться в середньому 4-5 студентів, а унікальна система тьюторства дозволяє надавати кожному студенту низку не тільки фундаментальних, але і спеціалізованих знань.
Вважаємо, не варто багато говорити про те, що це один з найстаріших університетів Європи та світу, заснований у 1117 році. Більше чверті студентів Оксфорда – іноземці, а серед викладачів та випускників Оксфорда – 40 нобелівських лауреатів, 25 британських прем′єр-міністрів, 6 королів, 12 святих, близько 50 олімпійських медалістів, близько 20 керівників 100 найбільших бізнес-компаній світу (FTSE 100), тисячі лідируючих політиків, вчених, людей літератури та мистецтва.
І, мабуть, не варто багато говорити про високий рівень дослідницької діяльності, якості навчання на різних рівнях та рівень проведення конференцій, форумів, симпозіумів, воркшопів…
А ось те, що на симпозіумі «Emerging Viruses 2019» були представлені матеріали дослідницької роботи по революційним змінам джерел-збудників вірусу сказу в Україні, варто відмітити.
В першу чергу тому, що робота була представлена вченим факультету ветеринарної медицини НУБіП України, а по-друге, що цим вченим був аспірант кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи – Ірина Маковська (керівник професор Віталій Недосєков), яка нещодавно отримала першу премію на Варшавській конференції https://nubip.edu.ua/node/61242 та виборола перше місце та Міжнародному симпозіумі за підтримки уряду США, «Єдине здоров’я» https://nubip.edu.ua/node/61385 і цього разу була запрошена зробити доповідь за результатами своїх дисертаційних досліджень в Oxford University. 

Здійснити такий важливий візит в Оксфордський Університет Ірині Маковській вдалося завдяки гранту імені Богдана Сольчаника (http://solchanykgrant.com ) та підтримці Громадської організації "Родини Героїв Небесної Сотні”, Кембриджської спільноти України та Української асоціації випускників університету Оксфорд.
Слід зазначити, що міс Ірина Маковська (як було представлено в програмі) виступала поряд із професорами, докторами й вченими із Великобританії, Бельгії та Італії і була єдиним представником Східної Європи.


На даному симпозіумі своїми знаннями ділились такі визначні вчені, як завідувач лабораторії вірусних зоонозів, професор Джонатан Хені (Кембриджський університет), професор Кеті Евер (Оксфордський університет), доктор Найджел Темпертон (Університет Кенту), професор Тереза Ламб (Оксфордський університет), доктор Марк Пейдж (Національний інститут біологічних стандартів та контролю (NIBSC)), доктор Ендрю Лейн (Native Antigen Company) та багато інших дослідників.

Доповідь Ірини Маковської про революційні зміни джерел-збудників вірусу сказу в Україні за останні 68 років викликала високу зацікавленість світових вчених у даній проблематиці, внаслідок чого Ірина отримала ряд питань щодо розвитку епізоотичного процесу та його особливостей в Україні та цінні й ексклюзивні поради, як можна було б вирішити проблему сказу в Україні, особливо очима британців.
Це був неймовірний досвід і прекрасна можливість показати світу, що в Україні переймаються даною проблемою, проводяться постійні дослідження і пошук можливих варіантів змінити ситуацію на краще, а головне, що ми відкриті для співпраці і прагнемо перейняти досвід у боротьбі зі сказом у країн, які мали успіх та статус вільних від сказу, в першу чергу, Великобританії.


Зазначимо, що тема сказу, піднята Іриною Маковською в Оксфорді, залишається актуальною і зараз. Так, 28 вересня світова спільнота відзначатиме Всесвітній день боротьби зі сказом (WRD). Це єдиний захід, що сприяє обізнаності громадян щодо запобігання сказу та дає можливість об’єднатись представникам медичних та ветеринарних установ з метою обміну досвідом.
В цьому році, як і щорічно, WRD 2019 буде проводитись на базі Національного університету біоресурсів та природокористування України. Організатором даного заходу є кафедра епізоотології та організації ветеринарної справи на чолі з професором Віталієм Недосєковим, національним експертом щодо питань сказу, який є одним з провідних рабіологів світу.
Тому, запрошуємо всіх небайдужих долучитись до даного заходу з метою поширення інформації та запобігання розповсюдження цієї смертельної хвороби.


Мельник В.В.,
доцент кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook