Співробітники кафедри садівництва оцінюють виноград вирощений у навчальній лабораторії «ПЛОДООВОЧЕВИЙ САД»

13 вересня 2019 року

 Наприкінці серпня 2019 року у навчальній лабораторії «Плодоовочевий сад» відбулася дегустація плодів винограду вирощеного у навчально-дослідному насадженні. Дегустатори оцінили зовнішній вигляд плоду, консистенцію м’якоті, ароматичність, смак і дали загальну оцінку плодів різних сортів за дев´ятибальною шкалою.

 

Серед великого різноманіття столових сортів винограду особливу увагу заслуговують ті, які можна з успіхом вирощувати північніше їх звичного ареалу поширення. Це залежить від здатності сорту адаптовуватися та реалізовувати свою потенційну продуктивність в інших кліматичних умовах.

Саме завдяки створенню таких сортів ареал вирощування цієї культури розширився далеко на північ і нині на широті Києва у навчальній лабораторії ”Плодоовочевий сад” Національного університету біоресурсів і природокористування України  досліджуються 5 нових сортів столового і 5 – технічного винограду селекції ННЦ ”ІВіВ ім. В.Є. Таїрова”.

 

Насадження винограду в НЛ «Плодоовочевий сад»

 Метеорологічні умови даного року дали можливість уже у другій половині серпня визріти плодам п’яти сортів винограду, серед яких три – столові: Кардишах, Кишмиш таїровський та Персей. Облік врожаю показав, що середня маса ягоди у сорту Кардишах (6,2 г) була найбільшою, у Персея вона становила 4,9 та Кишмиша таїровського – 2,1 г. Середня маса грони Кишмиша таїровського дорівнювала 340 г, Персея – 260 г, Кардишаха – 230 г. Найбільш урожайним був сорт Персей – 3,5 кг/куща, Кардишах – 2,5 та Кишмиш таїровський – 1,7 кг/куща.

   

Дозріває виноград столових і технічних сортів

 Наприкінці серпня співробітники кафедри, «Плодоовочевого саду» та гості провели дегустацію плодів винограду, які вирощено у навчально-дослідному насадженні. Вони оцінювали зовнішній вигляд плоду, консистенцію м’якоті, ароматичність, смак і давали загальну оцінку плодів сорту за дев´ятибальною шкалою.

   

Дегустацію розпочато і дегустатори милуються привабливістю плодів

  У результаті дегустації плоди всіх сортів отримали високі оцінки. За привабливість зовнішнього вигляду (8,6) та загальну оцінку (8,2) сорт Персей отримав найвищий бал; Кардишах оцінено на 7,9 і 8,0; Кишмиш таїровський – 7,7 і 7,9 балів відповідно.

  

  

За смаковими властивостями найбільш високо оцінено плоди сорту Кишмиш таїровський  (8,0), дещо нижче – Кардишах– 7,7 та Персей – 7,6. У плодах Кишмиша таїровського було більше накопичено цукрів – 17,2 %; в ягодах Персея їхній вміст становив 14,3 та Кардишаха – 13,6 %. Дегустаторами було відмічено мускатний смак та дуже привабливе забарвлення ягід Кардишаха, в сорту Персей – гарну форму, консистенцію м’якоті та нарядність грони, безкісточкову ягоду – у сорту Кишмиш таїровський. 

 

   

Олена Василенко, аспірант

кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook