Вчена рада: завершення навчального року, технологічна революція у кадастрово-реєстраційній діяльності і результати роботи вченої ради за рік

21 червня 2019 року
     Пройшло чергове засідання вченої ради НУБіП України. Роботу традиційно розпочали з вітань колегам, які отримали нагороди за місяць. І першим привітали Станіслава Ніколаєнка з переобранням на посаду ректора на наступні п’ять років.

 

     Про підсумки діяльності за червень та поточні завдання університету доповів Станіслав Ніколаєнко, який розпочав з подяки за гарну організацію виборів на посаду ректора, високу явку і довіру колективу та пообіцяв робити все задля розвитку НУБіП.

 

 

     Університет завершує навчальний рік, продовжив ректор, відбуваються захисти бакалаврських і магістерських робіт, на часі випуски – 2164 фахівці отримають дипломи, проведено п’ять напрямків акредитації, наразі зареєстрували 750 осіб на здачу іспиту ЗНО з англійської мови на вступі з бакалаврату у магістратуру. Щодо набору студентів: кожен факультет та ННІ обов’язково повинен мати мінімум один базовий ліцей свого профілю, з тим, щоб готувати свого абітурієнта ще зі школи. Така робота вже розпочалася в Ірпіні. Ще один цікавий проект – на базі НУБіП стартувала бізнес-економічна школа «Агрокебети».

 

 

     Щодо науки: захищено 10 дисертацій, зареєстровано кілька сортів і багато іншого, у міжнародній діяльності – відправилися на стажування у провідні закордонні університети 30 педагогів і 31 студент тощо.

     Університетські НДГ працюють стабільно, всі поля оброблені і знаходяться в задовільному стані, у тваринництві відбувається заміна поголів’я і потрібно працювати над підвищенням продуктивності тварин, щодо кормів – наразі вже заготовлено 1,5 тисячі тонн сіна. Боярська ЛДС зробила все, аби торгувати готовою продукцією і це дозволило вирівняти фінансовий стан господарства. Продовжуються ремонтні роботи в корпусах, кампусі, СОТ «Академічний».

     Крім цього, очільник університету підняв ще одне надважливе питання – законодавча підтримка вищої освіти, у якому такий потужний виш, як наш має взяти найактивнішу участь. Саме щоб відстоювати права освітян, підтримати професора, учителя, викладача, лаборанта наш колега декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков балотується по мажоритарному округу на виборах до парламенту.

     Життя вимагає змін, наголосив Станіслав Ніколаєнко. Ми конкуруємо вже не тільки з українськими вишами, а й європейськими, тому маємо дружно працювати на результат.

     У науковій доповіді «Технологічна революція у кадастрово-реєстраційній діяльності» завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин проаналізував, чого чекає від землевпорядників суспільство (насамперед, надійного захисту прав на земельну ділянку, справедливо платити податки) та відзначив: буквально за останні 10 років в цій сфері почала застосовуватися дуже велика кількість інновацій (супутникові радіонавігаційні системи, цифрова картографія і багато іншого). Спинився на точності фіксації меж. До прикладу: новий телефон має точність встановлення геолокації до 50 см, тобто вже скоро точне позиціонування стане загальнодоступним. Скоротився і час вимірювання та аерофотозйомки місцевості завдяки використанню дронів. Дуже точно працює лідарна технологія (до речі, сподіваємося лідар вже цього літа «приїде» і до наших студентів у Дзвінкове, де вони проходять практичне навчання). Наше уявлення про облік нерухомості та землі змінить 3D і 4D кадастр. Очікуємо і велике «перезавантаження» оціночної діяльності, з тим, щоб оподаткування стало більш справедливим. І це далеко не всі новації, але тільки будучи «на рівні» у всіх них ми можемо залучити іноземного студента, підсумував доповідач.

 

     Як ці зміни відображені у навчальних програмах? – питання декана економічного факультету Анатолія Діброви.
Відповідь: Дещо маємо, як ті ж дрони, дорогі новинки намагаємося привезти, як той же лідар і навчити студентів з ними працювати. Тобто максимально імплементуємо інновації у навчальний процес.

     Директор Українського НДІ сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров поцікавився, чи лишилися системи прив’язки на землі?
Геосітка, звісно, є, до того ж працює і перманентна сітка.

     Ставленням доповідача до земельної реформи і технічною готовністю кадастру до відкриття ринку землі в Україні поцікавився проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.
Відповідь: особисто я реформою живу. Щодо технічної готовності, то Державний кадастр України у досить достойному стані і до 2025 року може стати одним з найбільш наповнених, навіть за європейськими стандартами. 

     Учений секретар Оксана Барановська інформування про виконання плану роботи та рішень вченої ради за 2018-2019 н.р. Зокрема, за цей час відбулося 12 засідань, на яких розглянули понад 250 питань – стратегічних, як пункти програми «Голосіївська ініціатива 2020», і поточних – як звіти деканів і директорів підрозділів, кадрові питання, заслуховувалися наукові доповіді, подавалися рекомендації на здобуття державних премій і стипендій нашими колегами та багато іншого. Учений секретар подякувала за роботу членам вченої ради і секретаріату. За пропозицією ректора роботу вченої ради схвалили.

 

     Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

 

 

     Підсумовуючи роботу, Станіслав Ніколаєнко ще раз наголосив: у світі йде гостра конкурентна боротьба і вона зачепить напряму й вищу освіту. Ще одна загроза – гірка демографічна ситуація. Все це вимагає негайної реакції. Тому в університеті створюється група стратегічного розвитку, яка детально розгляне структуру, перспективи і стратегію розвитку НУБіП. Обов’язково залучатимемо молоді і перспективні сили ззовні. Нашому університету необхідні проривні напрями наукового пошуку – візитівка вишу, впровадження нових підходів до навчання і перепідготовки, таких, як «Агрокебети». Все це разом дозволить бути готовими до нівелювання негативних впливів ззовні.

Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook