Обговорення норвежсько-українського проекту по молочному скотарству

7 червня 2019 року

    6 червня 2019 року відбулась робоча зустріч з питань реалізації Норвезько-Українського проекту по молочному скотарству. Від української сторони були  викладачі кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин на чолі з завідувачем Рубаном Сергієм Юрійовичем, начальник відділу організації діяльності НДГ та навчально-виробничої практики НУБіП України Туринський Василь Михайлович спільно з провідними спеціалістами господарств, університетів та аграрних коледжів України, що займаються розведенням молочної худоби. Від Норвезького королівства був координатор проекту - Амонд Миклебаст.

      Під час зустрічі було відмічено особливості ведення молочного скотарства в Україні та обговорено шляхи вирішення ряду питань, що дозволять покращити ефективність ведення галузі. Така робота передбачає,  як використання кращого генетичного матеріалу (норвезька червона порода великої рогатої худоби), так і застосуванням сучасних підходів менеджменту, управління з системою навчання та підготовки кадрів різної кваліфікації. Норвезька порода характеризується, як високою продуктивністю, якістю молока і саме головне - міцним здоровям та  продуктивним довголіттям і відтворенням.

     Амонд Миклабаст запропонував виконання спільного норвежсько-українського проекту «Геноміка для покращення стійкості та конкурентоспроможності українських програм розведення в тваринництві» за участю аспірантів та магістрів, робота яких повязана з молочним скотарством, що дасть змогу виконувати роботу на більш високому рівні. На його думку, така взаємодія дасть змогу проходити  стажування в кращих господарствах та науково-виробничих лабораторіях і підвищувати рівень професійної підготовки, як студентів, так й викладачів. Учасники обговорили основні організаційні питання, етапи виконання робіт та визначили основних координаторів - від України Сергія Юрійовича Рубана та від Норвегії - Амонд Миклабаста та Трігве Столберга – представника компанії Geno-global.

      Проект передбачає проведення робіт в декілька етапів:

  • Аналіз генеалогічної структури стада та визначення господарств для проведення науково- виробничих експериментів
  • Проведення схрещувань корів вітчизняних порід з бугаями норвежзької червоної породи
  • Збір даних за показниками продуктивності помісних та чистопородних тварин
  • Аналіз отриманих даних та їх використання для покращення управління як селекційним процесом в молочному скотарстві так і покращенням рівня менеджменту на фермах
  • Оцінка ефективності міжпородних схрещувань

      З більш детальною інформацією можна ознайомитись на  відповідних ресурсах Інтернету:   

       http//www.norwegianred.com

       http//www.norwegianred.com.ua

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook