НА ФАКУЛЬТЕТІ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ВІДБУЛАСЯ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ "АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФІЗІОЛОГІЇ ТА БІОХІМІЇ ТВАРИН"

30 травня 2019, 12:06

28 травня 2019 р. на факультеті ветеринарної медицини відбулася Міжнародна науково-практична конференція "АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФІЗІОЛОГІЇ ТА БІОХІМІЇ ТВАРИН", присвячена 100-річчю факультету ветеринарної медицини НУБіП України та 100-річчю з дня народження професора В. В. Науменка.

У цьому науковому форумі, який проводиться щорічно в різних містах України, взяли участь 61 науковець з різних навчальних закладів України (Білоцерківського національного аграрного університету на чолі з професором Миколою Прокоповичем Ніщеменком, Інституту біології тварин НААН на чолі з професорами Ростиславом Степановичем Федоруком та Іриною Іванівною Ковальчук, Дніпровського аграрно-економічного університету на чолі з професором Лілією Михайлівною Степченко, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького на чолі з професором Володимиром Григоровичем Стояновським, Одеського державного аграрного університеу на чолі з професором Михайлом Михайловичем Брошковим, Сумського національного аграрного університету на чолі з професором Марією Дмитрівною Камбур, Харківської державної зооветеринарної академії на чолі з професором Ольгою Миколаївною Бобрицькою, Подільського державного аграрно-технічного університету на чолі з доктором  Мариною Русланівною Клюцук, Полтавського інституту свинарства і агропромислового виробництва на чолі з доктором Сергієм Георгійовичем Зінов'євим, Полтавської державної аграрної академії на чолі з професором Аналієм Михайловичем Шостею) та Білорусі (РУП НПЦ НАН Білорусі з тваринництва на чолі з професором Василь Федорович Радчиков), а також повний склад кафедри біохімії і фізіології тварин НУБіП України, вчені з інших кафедр і факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України на чолі з професором Олексієм Володимировичем Данчуком, виробничники. Конференція також викликала значний інтерес у наших студентів, які із задоволенням відвідали цей захід. Почесними гостями конференції були донька професора Володимира Васильовича Науменка Валентина Володимирівна та його онука Юлія Володимирівна Мостова.

Відкрив засідання Президент асоціації фізіології тварин закладів вищої освіти та наукових установ України, професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого, академік-секретар відділення біології Національної академії наук вищої освіти України, академік НАН ВО України, доктор ветеринарних наук, професор, лауреат премії ім. С. З. Гжицького Валентин Іванович Карповський. Він коротко охарактеризував досягнення українських фізіологів за останній рік та надав слово голові оргкомітету конференції, деканові факультету ветеринарної медицини НУБіП України, академіку НААН, доктору біологічних наук, професору Миколі Івановичу Цвіліховському

Академік Микола Цвіліховський розповів про історію та сучасну діяльність колективу факультету, наголосивши на досягненнях кафедри біохімії та фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого. Микола Іванович також поділився спогадами про своїх вчителів – видатних вчених у галузі ветеринарної медицини і, зокрема, про Володимира Васильовича Науменка.

З привітаннями учасникам конференції та аналізом наукової діяльності вчених НДІ здоров'я тварин виступив його директор, академік НАН ВО України, доктор ветерианрних наук, професор Дмитро Адамович Засєкін. Завідувач кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого, академік НАН ВО України, доктор ветеринарних наук, професор, лауреат премії ім. С. З. Гжицького Віктор Анатолійович Томчук познайомив присутніх з науково-педагогічною діяльністю колективу кафедри, виділив найбільш важливі досягнення, підкреслив роль професора В. В. Науменка в розвитку фізіологічної науки України.

Про життєвий і творчий шлях видатного фізіолога, професора В. В. Науменка розповів його учень, професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого, академік НАН ВО України, доктор сільськогосподарських наук, професор, лауреат премії ім. С. З. Гжицького Віктор Олександрович Трокоз.

Він у своїх спогадах підкреслив, що наполегливість у роботі та наукове чуття дозволили проф. В. В. Науменку вперше розробити методику об’єктивного вивчення умовних рефлексів у свиней та встановити типи нервової системи у цих тварин; установити зв’язок між типом вищої нервової діяльності та продуктивністю свиней, найбільш глибоко вивчити вікові особливості умовних рефлексів у виробничих умовах. Під керівництвом проф. В. В. Науменка, крім вивчення вищої нервової діяльності у сільськогосподарських тварин, проведено ряд важливих досліджень, які мають теоретичне та практичне значення. Розроблено метод радіотелеметричної реєстрації роботи серця, електромеханічного масажу молочної залози у свиней з метою підвищення їх продуктивності, ефективну методику імунізації тварин у біологічно активні точки. Встановлено взаємовплив лактації та вищої нервової діяльності у свиней, позитивний вплив магнітного поля на молочну продуктивність та перебіг маститів у корів. Доведено, що імунна активність найвища у тварин сильного врівноваженого типу нервової системи; вивчено вплив ацетилхоліну, глютаміну й гамма-аміномасляної кислоти на формування періодичної активності центру дихання. За допомогою галотанового тесту розроблено методику виділення з маточного поголів'я стрес-чутливих і стрес-стійких тварин із високою продуктивністю, що значною мірою сприяє поліпшенню племінної справи тощо. Основні наукові досягнення професора В. В. Науменка опубліковані в понад 100 наукових працях. Він є автором 6 підручників і посібників з фізіології сільськогосподарських тварин для студентів ветеринарних та зооінженерних факультетів і монографій. Володимир Васильович має чотири авторських свідоцтва на винаходи, нагороджений 24 урядовими нагородами та почесними знаками, в тому числі п’ятьма бойовими орденами, 14 медалями, 5 почесними знаками. Блискуче виступав на республіканських та всесоюзних наукових з’їздах, конференціях та симпозіумах. Підготував шістьох кандидатів біологічних та ветеринарних наук. Ім′я В. В. Науменка відоме далеко за межами України, воно занесене в книгу «Українські вчені – аграрії ХХ століття». У 2001 році Володимир Васильович став Державним стипендіатом. Протягом двох десятиліть у газеті «За сільськогосподарські кадри» публікувалися статті про Володимира Васильовича, як про чудову людину, талановитого вченого, мудрого наставника. У 2002 році вийшла книга його спогадів «Дорогами війни», а в 2003р. – книга «Незабутнє». Нині вчення проф. В. В. Науменка про вищу нервову діяльність свиней є твердою основою для наукової роботи кафедри біохімії та фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого Національного університету біоресурсів і природокористування України з питань нейро-вісцеральних взаємовідносин у організмі тварин та механізмів кортико-вегетативної регуляції фізіологічних функцій.

Надзвичайно цікавими і насиченими були спогади відомого журналіста, головного редактора газети "Дзеркало тижня", онуки професора В. В. Науменка Юлії Володимирівни Мостової. Вона розповіла дуже багато невідомих фактів про життя свого дідуся та його родини. Показала його життєвий і науковий шлях та від усієї родини подякувала за добру пам'ять про Володимира Васильовича.

Вітання учасникам конференції від білоруських фізіологів передав завідувач лабораторії годівлі та фізіології живлення великої рогатої худоби, доктор ветеринарних наук, професор, академік НАН ВО України Василь Федорович Радчиков.

На цьому пленарне засідання конференції закінчилося і присутні мали можливість оцінити ряд наукових доповідей, які виголошували учасники конференції. Науковий рівень усіх без винятку повідомлень був надзвичайно високий і викликав жваву дискусію. За найкращі доповіді молоді вчені України отримали подарунки та Почесні грамоти від НАН ВО України. Ряд відомих фізіологів були нагороджені Почесними грамотами НАН ВО України за значний внесок у розвиток фізіологічної науки України.

Конференція завершила свою роботу. Бажаємо її учасникам нових наукових досягнень, здоров'я і людського щастя!

ОРГКОМІТЕТ

 

 
 
 
 

 


Заслужений працівник народної освіти України, доктор біологічних наук, професор Володимир Васильович Науменко (1919-2009)
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook