Ректорат – студентський актив: продовжуємо діалог і конструктивну співпрацю

15 травня 2019 року
     Часом буває так, що, готуючи матеріал, розумієш: розповідь варто розпочати з кінця події. Так, як це було з крайньою на сьогодні зустріччю ректора Станіслава Ніколаєнка зі студентським активом. Завершуючи, він поцікавився, чи варто було сьогодні проводити таку чергову зустріч. І у відповідь пролунали схвальний гул і аплодисменти залу.

     А тепер можемо повернутися до початку, коли Станіслав Ніколаєнко розпочав діалог, який, власне, ніколи і не припинявся. Він підкреслив, що керівництво університету і студактив знову зібралися, аби відчути ритм і напрям розвитку. Образно кажучи, мінімум офіціозу і максимум відвертості. Приступаючи до обговорення актуальних питань, очільник університету не забув запросити всіх присутніх в залі на святкування 121-річниці НУБіП.

     Станіслав Ніколаєнко коротко прозвітував про основні результати діяльності університету за останні п’ять років. А ними таки можна пишатися. Детальний звіт представлений на офіційному сайті університету. Зауважимо лише на тих аспектах, які в ньому не відображені. Мова про негативні тенденції в студентському середовищі. Зокрема, це – небажання навчатися, відсутність мотивації, професійна дезорієнтація, аморальна поведінка, схильність до вживання алкоголю, легких наркотиків, відсутність діалогу з коучами, впливу на зміст освітнього процесу, неучасть в науковій роботі, слабка практична підготовка, відсутність ефективних зв’язків з бізнесом, роботодавцями, недостатня спортивна, фізична, патріотична підготовка, побутова невлаштованість, неохайність, прикрий стан кімнат в гуртожитках, відсутність ефективного діалогу з деканатами і дирекціями, пасивність студентського самоврядування на факультетах та ННІ і слабкий вплив на студентство.

     Нагадав ректор і сім спільних завдань. Перше – створення умов студентам для якісного оволодіння знаннями, уміннями, компетентностями. Друге – посилення практичної підготовки, створення мережі науково-практичних центрів. Третє – вивчення іноземних мов, організація закордонних стажувань та практики. Четверте – допомога у працевлаштуванні, пошук місця роботи, проведення ярмарків вакансій. П’яте – поліпшення ситуації в гуртожитках, організація спортивних, культурно-просвітницьких заходів, підвищення якості харчування. Шосте – будівництво нових гуртожитків, спортзалу, майданчиків. Сьоме – виховання патріотизму, культурне зростання, поваги до університету і всієї України.

     Голова Студентської організації Максим Паламарчук, який невдовзі завершує свою каденції, подякував своїй команді і студентству за той чудовий рік, який ми провели разом в плідній співпраці. Він анонсував кілька проектів, роботу над якими продовжить вже новообраний керівник Олександр Павелко. Мова про удосконалення комунікації та взаємодії між студорганізацією та старостами груп, запровадження школи студентського самоврядування, запуск НУБіП ТВ та інші.

     Найжвавішою як повелося була частина зустрічі, де студенти і керівництво спілкувалися в форматі діалогу та задавали актуальні запитання один одному.
     Студентка юридичного факультету Євгенія Дошка від імені свого колективу подякувала особисто ректору Станіславу Ніколаєнку за ту революцію, яка відбувається в гуртожитку №4. Там вже майже завершується капітальний ремонт кімнат. До цього був замінений дах, облаштований фасад, приведені до ладу інфраструктурні мережі. Її прохання стосувалося поліпшення роботи платформи дистанційного навчання elearn – збільшити ємності датабанку для завантаження презентацій та інших навчальних матеріалів. Декану факультету інформаційних технологій Олені Глазуновій, яка опікується цими питаннями, дано відповідне доручення. Також Євгенія Дошка запропонувала на період екзаменаційної сесії обмежити різноманітні активності, які виходять за рамки навчального процесу. Таке доручення отримав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

     Представник ННІ лісового і садово-паркового господарства Олексій Середа дорікнув на якість стільникового зв’язку та бездротового доступу до інтернету у навчальному корпусі №1 та прилеглій території. Як запевнили представники інформаційно-обчислювального центру, для навчання в корпусі створені умови, а от стільниковий зв’язок – це особливості географічного розташування і матеріалів самої будівлі. Питання організації Wi-Fi покриття біля корпусу буду вивчено додатково та за можливості його встановлять.

     Студентка факультету землевпорядкування Ірина Піддубняк звернулася з проханням провести урочисте зібрання з нагоди вручення дипломів випускникам бакалаврату у третьому навчальному корпусі. У свою чергу ректор дав на це згоду та запросив провести його в студентській синій залі.

     Дар’я Назаренко з агробіологічного факультету поцікавилася можливістю відкриття безкоштовних курсів англійської мови для студентів. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук вкотре представив діючі форми підвищення особистого рівня знань мов – це і курси, і розмовні клуби в гуртожитках, додаткові факультативи тощо. Але активність студентства бажає бути кращою. Лунала й думка, що держава забезпечує можливість безкоштовно вивчати іноземну мову безкоштовно, починаючи інколи з дитячого садка, школи та університету. Проте мало хто цим користується. Аби вийти на принципово новий рівень знання мови, найкращий мотиватор – матеріальний, зазначив проректор Сергій Кваша. Декану агробіологічного факультету Оксані Тонсі та Василю Шинкаруку доручено спільно зі студентами випрацювати можливий формат організації курсів.

     Голова студентської ради гуртожитку №5 Михайло Саврак поцікавився долею встановлення бойлерів в гуртожитках, оскільки наразі централізоване гаряче водопостачання відсутнє. Надаючи відповідь головний інженер Олег Самсонюк зауважив, що прерогатива центрального гарячого водопостачання у столичної енергогенеруючої компанії і міської влади. Але, розуміючи соціальну напругу, ректоратом спільно зі студентами минулого року прийнято рішення про закупівлю і встановлення в гуртожитках бойлерів великої ємності. Аби ефективно використовувати підігріти ними воду, саме студентська рада повинна організувати графік. І контролювати його дотримання. Що ж до монтажу бойлерів, то до кінця місяця вони будуть встановлені, запевнив Олег Самсонюк.

     Студентка економічного факультету Анастасія Карпенко звернула увагу на роботу бібліотек, зокрема у навчальному корпусі №10. Від імені свого факультету вона запитала: чи можливо продовжити їхню роботу в сесійний період до 20 години, а за потреби – й на довше. Деканам факультетів економічного Анатолію Діброві та аграрного менеджменту Анатолію Остапчуку доручено спільно зі студентами та керівництвом бібліотеки виробити зручний графік. Спільного вирішення стосувалося й друга частина запитання – удосконалити перелік вибіркових дисциплін.

 

     Представник факультету ветеринарної медицини Євгеній Рудаков поцікавився: чи можливо зробити тепліше в навчальному корпусі №12 та розширити асортимент страв в їдальні. Щодо тепла, то за п’ять років систему опалення в корпусі модернізовано, встановлено автоматизовані теплопункти і завдяки цьому температурний режим суттєво підріс. Але ж корпус величезний і на його опалення потрібно не менше 7 мільйонів гривень на опалювальний сезон. Тож сьогодні вивчається питання встановлення повністю автономної системи опалення плюс господарники продовжують ремонтувати і оновлювати дах, зауважив ректор Станіслав Ніколаєнко. А от вимоги до санітарно-гігієнічного стану, температурного режиму дотримуються й зараз. Що ж до другої частини запитання, директор служби закладів харчування Богдан Дубас у відповідь звернуся до студентства з проханням надавати свої пропозиції по меню.

     Майбутній конструктор Іван Поліщук попросив повернутися до ідеї створення літнього кінотеатру. Ректор, підтримавши цю студентську ініціативу, як і все доречне, що народжується креативною молоддю, зазначив: ми робимо університет привабливим, щоб молодь почувалася, як удома. Декану факультету конструювання та дизайну Зиновію Ружилу та Олегу Самсонюку доручено спільно зі студентами розробити план втілення в життя вже готового проекту студентського конструкторського бюро.

     Роман Сацько з ННІ лісового і садово-паркового господарства запитав: як повернути частину оплати за проживання в гуртожитку за той період, коли мешканець перебуває за кордоном на виробничій практиці. Відповідь однозначна: якщо студент виселяється, звільняє кімнату, то кошти повернуться, а якщо він продовжує зберігати речі, фактично займаючи місце, то про це не може бути й мови.

     Мешканець гуртожитку №8, студент гуманітарно-педагогічного факультету Влад висловив побажання поновити там парк тренажерів. І зустрів повне розуміння у Станіслава Ніколаєнка, який доручив директору студмістечка Сергію Стецюку та завідувачу кафедри фізичної культури Миколі Костенку внести відповідні пропозиції.

     Спільним рішенням зібрання стало продовження діалогу вже на факультетах та ННІ та успішне складання сесії.

Валентин Обрамбальський,
Денис Рудень
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook