В НУБіП відкрито Центр полоністики

14 травня 2019 року
     14 травня 2019 року на базі гуманітарно-педагогічного факультету відбулося урочисте відкриття Центру полоністики НУБіП України. Участь у заході взяли представники Посольства Республіки Польща в Україні, делегати польських університетів, з якими нас об’єднує багаторічна співпраця і партнерство, голови польських культурно-освітніх товариств і спілок м. Києва та директори шкіл з вивченням польської мови.

     Урочисте засідання відкрив декан гуманітарно-педагогічного факультету, професор Василь Шинкарук, який був модератором святкового відкриття Центру. Він наголосив, що створення Центру полоністики є результатом попередніх напрацювань щодо популяризації польської мови, історії та культури в Україні, розвитку мобільності викладачів і студентів, зміцнення зв’язків із закладами освіти різних рівнів тощо. Девізом зустрічі та подальшого розвитку професор В. Шинкарук запропонував обрати слова Ігнація Дашинського: «Не може бути вільної Польщі без вільної України та вільної України без вільної Польщі».

     У вітальному слові проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Сергій Кваша відзначив важливість вивчення польської мови для особистого та професійного розвитку кожного сучасного студента і викладача, поділився особистим досвідом плідної співпраці із польськими колегами і друзями. Також звернув увагу на можливості участі у численних спільних програмах і проектах НУБіП України з польськими університетами, зокрема, у програмах подвійних дипломів.

     З вітальним словом та найщирішими побажаннями звернувся до присутніх перший секретар Посольства Республіки Польща в Україні Аркадіуш Кутек, який також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю, створення та реалізацію спільних проектів і проведення заходів.

     Професор Вроцлавського природничого університету Кароліна Биковська відзначила великий потенціал студентів нашого університету, здібності до вивчення польської мови та інтерес до польської культури. Уже вдруге пані Кароліна в межах співпраці між Вроцлавським природничим університетом та НУБіП України проводить у нас інтенсивні курси польської для охочих студентів і викладачів. Також висловила переконання, що Центр полоністики стане осередком навчання, практичних знань і наукових досліджень.

     Ірена Гільова, почесний голова Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. Адама Міцкевича в Києві – найстаршої полонійної організації в Україні та найчисленнішої в столиці – привітала усіх з такою знаковою подією та побажала новоствореному Центру успіхів і запросила до реалізації спільних культурно-освітніх проектів.

     Заступник голови Спілки поляків Києво-Святошинського району та директор Освітнього Центру OPUS POLONICUM Лілія Баришевська відзначила перспективність діяльності Центру полоністики і, зокрема, підготовки фахівців з англійсько-польської філології та перекладу. На затребуваності наших майбутніх випускників на ринку праці наголосила також засновник та директор освітнього центру «Освіта для тебе» Леся Сидоренко.

     Своїми враженнями від стажування у Польщі поділилися студентки гуманітарно-педагогічного факультету Дарина Сисман та Христина Петрушко, які протягом минулого семестру навчалися у Поморській академії в Слупську, а студенти-учасники міжнародної програми «подвійний диплом» привітали присутніх і продемонстрували своє студентське життя у креативному відео-зверненні.

     Ліричним завершенням урочистого відкриття стали виступи представників творчих колективів кафедри культурології, у тому числі рідною мовою наших найближчих сусідів і партнерів.

Олександр Малихін,
завідувач кафедри романо-грманських мов і перекладу

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook