Правила виживання. На телеканалі «Інтер» декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко: «Як не отруїтися кулінарією з супермаркету»

27 квітня 2019 року
     Не тільки навчанням студентів, магістрантів і аспірантів займається факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, який очолює декан, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко. Факультет постійно веде просвітницьку роботу серед населення приймаючи участь у таких тематичних передачах на телеканалах, як наприклад, ПРАВИЛА ВИЖИВАННЯ на телеканалі «Інтер».

 

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО  

    Майже звичним стало питання покупців у магазинах "А це свіже"? Адже у відповідь часто чуєш позитивну репліку, а якщо і ні, то хто-небудь інший забуде запитати про свіжість і купить товар. Адже Закон України "Про захист прав споживачів" у статті 6 зазначає "Продавець (виробник, виконавець) зобов`язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію". Буває, просиш продавця дати певний товар, а він говорить: "Я б вам не радила це брати". Зрозуміло, що продукт вже давно зіпсований і протермінований, але питання у тому, чому він усе ще на прилавку? Виходить, продавець навіть не через страх бути покараним за продаж неякісної продукції, а, швидше, з чисто людських добрих якостей не хоче продавати поганий товар покупцеві, щоб не зашкодити йому.

     Кулінарія з магазину - це один із способів швидко і «по-домашньому» поїсти. У відділі з готовими стравами ви можете знайти все: салати, м'ясо, овочі, перші страви ... Ні для кого не секрет, що магазинна кулінарія - це ще й дуже небезпечно. Пов'язано це з тим, що страви часто готують з зіпсованих продуктів або ж занадто довго зберігають. Недобросовісні продавці не викидають зіпсовані продукти, а роблять з них страви на продаж. Таким способом їм вдається не тільки не втратити гроші на прострочених продуктах, так ще і навпаки - заробити. У таких випадках про споживачів думають в останню чергу.

     Щоб не отруїтися кулінарією з супермаркету професор Лариса Баль-Прилипко радить запам'ятати всього кілька простих правил вибору:

  1. Дізнайтеся у продавця про наявність забірного листа або декларації виробника.
  2. У цьому листі повинні бути вказані дата і час приготування їжі.
  3. Купуйте страви в першій половині дня. Готова їжа може зберігатися від 12 до 24 годин при температурі від +2 до +6 градусів Цельсія. Блюдо бажано відразу ж з'їсти. Понюхайте їжу.
  4. Свіже страва повинна пахнути тими інгредієнтами, з яких воно складається. Якщо їжа пахне спеціями, то, швидше за все, ними намагалися прибрати запах зіпсованих продуктів.
  5. Подивіться на зовнішній вигляд страви. Всі складові повинні бути пружними, виглядати свіжо і бути природного кольору. Зверніть увагу на стан зелені. Якщо в страві є зелень, то переконаєтеся, що всі листочки однорідного яскраво-зеленого кольору.
  6. Купуйте страви без м'ясного фаршу. Часто фарш роблять із зіпсованого м'яса.
  7. Відмовтеся від страви, в якому є соус. Краще купувати салати зі свіжих овочів, заправлені олією.
  8. Віддавайте перевагу стравам, які пройшли термообробку. Купуйте страви, які були приготовлені на пару, відварені або запечені.
  9. Не купуйте блюдо з обвітреними краями. Якщо блюдо вже встигло обвітритися, то це свідчить про те, що воно лежить на вітрині вже давно.
  10. Уважно подивіться на колір майонезу. Майонез ні в якому разі не повинен бути жовтим.
  11. Не їжте салат, в якому занадто багато рідини. Наявність зайвої вологи говорить про те, що салат полежати і вже встиг пустити сік.
  12. При покупці смажених страв, зверніть увагу на їх колір. Колір смаженого страви не повинен бути дуже темним. Темний колір - це ознака того, що продукт смажили на несвіжій олії.
  13. Подивіться на вітрину. Якщо задня вітрина розбита, відкрита або відсутнія, то страви в такому місці краще не купувати, оскільки вони зберігаються при дуже високій температурі тощо.


Дослухаючись цих та інших порад ви будете здорові та будете мати гарний настрій!

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook