Єднання фахової освіти, галузевої науки та лісогосподарського виробництва

21 квітня 2019 року
 Доброю традицією стали зустрічі викладачів і студентів магістратури кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій з випускниками інституту, а нині науковцями та співробітниками ДП «Київська ЛНДС» УкрНДІЛГА ім. Г.М. Висоцького на науково-практичних і науково-навчальних семінарах. Таке єднання фахової освіти, галузевої науки і лісогосподарського виробництва дає синергетичний ефект і є запорукою унеможливлення у лісовій галузі, як казав проф. П.Г. Кальной, «трагедії» (коли є досвідчені фахівці, а за ними нема амбітної молоді) та «комедії» (коли є амбітна молодь, а тих хто може передати досвід поколінь немає). Черговий виїзний науково-практичний семінар на тему: «Теоретичні та технологічні засади створення та експлуатації постійної лісонасіннєвої бази сосни звичайної» відбувся 18 квітня ц.р. на базі Київської лісової науково-дослідної станції.
Семінар вступним словом відкрив зав. кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, проф. В.М. Маурер. У своєму виступі він акцентував увагу на важливості селекційного напряму для лісового господарства, зокрема і з позицій викликів сьогодення щодо відбору стійких до всихання форм сосни звичайної, та окреслив програму науково-практичного семінару.
Пленарне засідання семінару в актовій залі станції відкрив директор підприємства, випускник інституту О.І. Хромуляк, який у своїй доповіді ознайомив учасників семінару з історією створення державного підприємства «Київська лісова науково-дослідна станція», його сучасним станом, виробничою і науково-дослідною діяльністю, сучасними проблемами і шляхами їх подолання, перспективою установи на близьке та далеке майбутнє.
Основним завданням станції є вивчення якісного складу сосняків регіону діяльності станції та відбір кращих особин сосни з метою підвищення продуктивності лісів і створення постійної лісонасінної бази на генетико-селекційній основі.
Об’єктом проведення науково-дослідних робіт з лісової селекції і насінництва є селекційний комплекс станції площею 138 га, на якому представлені 88 га клонових насіннєвих, 27 га архівно-маточних, 2 га родинних плантацій та 21 га випробувальних культур. На архівно-маточних плантаціях, які є генетичним банком кращих за продуктивністю особин сосни звичайної Поліської та Лісостепової зон України, представлено вегетативне потомство 589 клонів (практично всіх виділених у регіоні) плюсових дерев.
Заступник директора ДП «Київська ЛНДС» з наукової роботи, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник М.П. Савущик ознайомив присутніх з основними аспектами вирощування соснових насаджень Полісся в сучасних кліматичних умовах, акцентувавши увагу на пріоритетах під час їх відтворення та на своєчасному і якісному проведенні рубок догляду в соснових насадженнях, особливо у віці освітлення та прочищення.
Цікавим був виступ одного з перших науковців, що розпочинав селекційні дослідження на станції у 70-роки минулого століття, канд. с.-г. наук, старшого наукового співробітника Г.А. Шлончака, який розповів про досвід створення й примноження об’єктів постійної лісонасінної бази сосни звичайної на генетико-селекційній основі, наявний генетичний потенціал сосни звичайної та перспективи його використання в лісогосподарському виробництві в умовах Полісся України.
Після пленарного засідання (під час практичної частини) учасники семінару відвідали теплицю, в якій вирощують щеплений садивний матеріал сосни звичайної із ЗКС для створення нових та доповнення вже існуючих лісонасіннєвих плантацій на лісогосподарських підприємствах Поліської й Лісостепової зон. Під час знайомства з об’єктом, майбутні магістри отримали майстер-клас зі щеплення дворічних сіянців сосни шляхом копулірування та дізналися про особливості вирощування щеплених саджанців із закритою кореневою системою.
З особливою цікавістю учасники семінару ознайомились із селекційним комплексом станції, на якому представлено клонові насіннєві, родинні, архівно-маточні плантації та випробні культури сосни звичайної.
Про роль і функції кожного з цих об’єктів Г. А. Шлончак детально розповів усім присутнім, паралельно відповідаючи на їх запитання. Безліч питань і зацікавленість у магістрів викликали випробувальні культури сосни звичайної. Їх створюють на станції з 1978 р. На основі проведених досліджень у старших випробувальних культурах, із кращих дерев відібрано дерева-кандидати у плюсові. Григорій Андрійович зазначив, що з позицій лісової селекції, нині не менший інтерес становить і відбір найстійкіших до всихання форм сосни звичайної.
Наступним об’єктом була родинна насінна плантація сосни, створена у 2013 році на площі 4,2 га за схемою змішування 7х7 м. Таку схему було обрано на основі багаторічного досвіду створення та вирощування плантацій. За такого розміщення садивних місць можна упродовж тривалого часу доглядати за ґрунтом механізовано і проводити механізований збір шишок максимально ефективно використовуючи площу.
На згадку про відвідини підприємства представники педагогічного колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства разом зі студентами та працівниками підприємства висадили біля адміністративної будівлі станції ялівець скельний «Blue Arrow», вирощений на навчально-дослідному розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій.
На прощання студенти висловили слова щирої вдячності за підготовку та проведення виїзного науково-практичного семінару директору ДП «Київська ЛНДС» Олександру Хромуляку, його заступнику з наукової роботи Миколі Савущику, головному лісничому Володимиру Климку, лісничому Старопетрівського лісництва Анатолію Ковалю, інженеру лісових культур Юлії Кот та усьому колективу станції.
 
Гуртківці СНГ, студенти магістратури програми «Відтворення лісів та лісових меліорацій»
Кикла Віталій, Ткачук Богдан і Тупиця Олександр
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook