МОН впроваджує ініціативи з «відкритої науки»

2 квітня 2019 року

Для інтеграції української науки до світового та європейського простору необхідно створити умови, щоб вчені і результати їх досліджень були доступні для міжнародної спільноти. Про це сказав генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус під час відкриття семінару «Crossref LIVE Kyiv».

За його словами, зараз Міністерство освіти готує та вже впроваджує низку ініціатив з «відкритої науки».

Чеберкус нагадав, що близько року тому було змінено вимоги до наукових фахових видань України. Відтепер, щоб входити до відповідного переліку, редакції видань мають присвоювати кожному опублікованому матеріалу міжнародний цифровий ідентифікатор DOI (Digital Object Identifier). Саме його наявність робить наукову публікацію видимою для професійних пошукових систем. Це дозволяє науковцям з усього світу легше знаходити її та відстежувати цитування.

«В Україні послугами з присвоєння ідентифікатора DOI здебільшого користуються від агентства Crossref. Торік ми підписали меморандум з цією організацією, щоб спільно допомагати видавництвам у впровадженні ініціативи з присвоєння міжнародних ідентифікаторів. І ось зараз ми проводимо перший семінар, де близько 200 представників видавництв з усієї України дізнаються про особливості присвоєння DOI, чим він допомагає виданню та автору публікації, чим корисний для наукових бібліотек тощо», – наголосив Дмитро Чеберкус.

Він додав, що інформаційна підтримка є одним з напрямів співпраці між МОН та Crossref.

Не менш важливою, за словами чиновника, є також взаємодія у межах програми Cited-by, яка допомагає видавцям з'ясувати, хто процитував публікації у їхньому журналі та підраховує кількість цих цитувань. На базі цієї програми Crossref зараз якраз створюється український відкритий індекс наукового цитування.

За матеріалами інтернет-видання "освіта.ua"

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook