Майбутні соціальні працівники вчаться протидіяти поширенню туберкульозу

22 березня 2019, 14:51

24 березня світ в черговий раз відмітив День боротьби з туберкульозом (інфекційне захворювання з переважним ураженням легень, рідше – лімфатичних вузлів, кісток, мозкових оболонок). На сьогодні дані, оприлюднені Центром громадського здоров’я  шокують. Так, тільки у лютому 2019 року 2 265 українців дізналися, що хворі на туберкульоз. А у 2018 році кількість випадків захворювання на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, становила 26 321 особу.

З метою інформування киян щодо небезпечної хвороби туберкульоз, підвищення обізнаності про захворюваність та засоби профілактики на Контрактовій площі 22 березня 2019 року було проведено Інформаційну акцію до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Акція проводилася за ініціативи Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», ВБО «Конвіктус Україна» та у співпраці з Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Київським міським центром громадського здоров’я; МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я»; ГО «Позитивні жінки»; Товариством Червоного Хреста України; МФБ «Альянс громадського здоров’я». Загалом в акції взяли участь понад 700 осіб.

Під час проведення заходу працювали інформаційні пункти, де фахівці консультували громадян щодо наслідків і профілактики небезпечної хвороби, тематичні фан-зони привертали увагу всіх без виключення своєю креативністю та неповторністю. Студенти спеціальності «Соціальна робота» Князєва Марина (СР-18001 м), Шушпан Олександра (СР-18001 б), Слободяник Анастасія (СР-18001 б), Кравець Юлія (СР-18001 б), Кондратюк Валерія (СР-18001 б), Лутченко Вікторія (СР-18002 б) на чолі з капітаном Бойчук Антоніною (СР-18001м) взяли активну участь у масштабному інтерактивному квесті.

Дана гра передбачала проходження шести станцій (при наданні правильних відповідей команда отримувала частину пазлу з назвою ліків). На кожній станції відбувалася перевірка знань студентів про туберкульоз. Організатори творчо підійшли до складання завдань, які передбачали не тільки надання правильних відповідей, але й висвітлення виконаних завдань у мережі Facebook з хештегом #StopTBUkraine,#ItsTime,#ЧасЗупинитиТуберкульоз (https://www.facebook.com/profile.php?id=100007224061833). Для того, щоб знайти станції, потрібно було виконати завдання: Анастасія Слободяник декламувала вірш Лесі Українки «Contra spem spero!», потім члени команди за 100 виданих гривень придбали корисні для здоров’я харчі у магазині «Сільпо» та посмакували ними. Успішно впоравшись із усіма завданнями наша команда «Відкрите серце» зібрала пазл з назвами ліків проти туберкульозу.

По закінченні квесту відбувся брифінг фахівців, що відповіли на всі запитання щодо дієвих заходів боротьби із небезпечною хворобою. Не залишилися осторонь і ЗМІ, які активно допомагали командам у виконанні завдань і висвітленні акції. 
 За підведенням підсумків команда «Відкрите серце» посіла призове третє місце. Вітаємо наших студентів, які виявили високий рівень фахової підготовки. 
Участь у таких заходах не тільки мотивує студентську молодь до професійного зростання, але й дозволяє отримати фахові знання, позитивні емоції і новий досвід, про що свідчать відгуки наших студентів.
Юля Кравець: «Для себе головним вважаю руйнування міфів про хворобу. З упевненістю можу сказати, що туберкульоз – не вирок, його можна подолати. Головне при цьому – бажання і терпіння».
Олександра Шушпан: «Я по-новому стала дивитися на цю хворобу. Перестала боятися, що можу захворіти, якщо буду спілкуватися з хворими».
Вікторія Лутченко: «Активна участь у квесті допомогла мені дізнатися багато нового. Ніколи не задумувалася над ризиками, які викликає туберкульоз».
Марина Князєва: «Залишилось дуже гарне враження від акції, а також набуті знання про хворобу».
 
Організатори і куратори акції від НУБіП України
професор Н. Тверезовська,
професор І. Сопівник,
доцент О. Витриховська

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook