Діалог ректорату і студактиву повинен бути постійним і проходити на всіх рівнях: від групи, курсу, факультету до загальноуніверситетського

28 лютого 2019 року
     В останній день зими відбулася традиційна зустріч ректора університету Станіслава Ніколаєнка зі студентським самоврядуванням.

     Це гарна можливість знову обговорити нашу співпрацю: на якому ми етапі і що потрібно для поліпшення якості навчального процесу, розпочав зустріч ректор Станіслав Ніколаєнко. Зараз у світі різко змінилося ставлення до освіти і головним стало навчити людину вчитися, бо світ змінюється дуже швидко і цей процес продовжуватиметься і далі. Як говорять китайці: світ людини – це сфера, радіус якої знання цієї конкретної людини. Головне державне завдання студента – навчатися. Більшість наших студентів правильно орієнтовані. Свідчення цьому понад 40 переможців Всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсів наукових робіт. Але є і проблеми. Зокрема той факт, що вибіркова перевірка відвідування занять у лютому показала наявність проблем з дисципліною на окремих факультетах. І це справа насамперед студактиву: саме вони повинні допомогти своїм товаришам організуватися, зрозуміти свою мету перебування в університеті. Так само активніше слід підходити і до профорієнтаційної роботи: це і ваш виш, давайте розвивати його разом, запрошувати на навчання найкращих друзів, залучати їх до участі в олімпіаді для вступу в університет.

     Щодо якості навчального процесу. Ведеться постійна робота з викладачами, зміцнюється матеріально-технічна база, розширюється співпраця з роботодавцями. Цьогоріч 650 першокурсників змогли безкоштовно навчатися на адаптаційних курсах з математики, фізики, хімії тощо. Університет готовий організовувати такі ж курси з іноземної мови. В цьому році на навчанні та стажуванні за кордоном побували 185 студентів, на виробничій практиці – майже тисяча і це не межа.

     Станіслав Ніколаєнко нагадав про велику роботу, проведену в університеті стосовно поліпшення умов навчання і життя (постійно ведуться ремонтні роботи і в корпусах, і в гуртожитках), закликав студентство ставитися до майна як господарі та представив план ремонтно-будівельних робіт на 2019 рік.
     А ще, оскільки 2019 – рік президентських виборів, які пройдуть 31 березня, звернув увагу на відповідальності кожного громадянина і необхідність суворо дотримуйтеся виборчого законодавства.

     Аналіз нарахування додаткових балів рейтингу успішності першокурсників представив директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. На жаль, поки що кількість студентів, які не беруть участі у житті університету сягає навіть 40%. І це недопрацювання, яке вимагає негайної реакції. В т.ч. і шляхом збільшення відсотка балів у рейтингу за таку роботу.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук ще раз привернув увагу до інтернаціоналізації вищої освіти. Наші студенти в цьому плані мають багато можливостей: університет – учасник багатьох грантових програм. 30 договорів вже підписано, ще кілька – в процесі. Це означає, що наш студент може отримати стипендію у закордонному виші, подавши свою заявку на конкурс. Це безцінний досвід. Причому участь у грантових програмах може брати і студентське самоврядування, в т.ч. і стосовно фінансування різноманітних заходів. Але тут знову ж таки постає питання володіння іноземною мовою.

     Про взаємини Студентської організації НУБіП з ректоратом та структурними підрозділами університету говорив голова СО Максим Паламарчук. Він підкреслив: досвід, який ми отримуємо тут, у студентському самоврядуванні, неоціненний. Серед проектів, якими зараз займається студактив, його лідер назвав Артпростір і вступ до Міжнародної організації аграрних вишів. Голова СО закликав своїх однодумців більше спілкуватися зі студентством і разом працювати над мотивацією молоді.

     Очільник студорганізації факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Олександр Павелко підняв питання встановлення у кімнатах гуртожитків роутерів. На що Вадим Ткачук відповів: ця пропозиція узгоджена і підтримана студентами, а технічна реалізація буде активізована протягом двох тижнів.

     Уперше до діалогу, запитань і відповідей активно долучилися керівники служб. Начальник навчального відділу Оксана Зазимко наголосила: головне завдання студента навчатися, чи приділяє студентське самоврядування увагу цьому питанню? Максим Паламарчук погодився: навчання – головне, щотижня збираємо старостат і спілкуємося зі старостами, які на місцях вже працюють зі студентами. Ректор підтримав необхідність студактиву втручатися у забезпечення дисципліни на своїх факультетах.

     Доцент кафедри культурології Ярина Пузиреко звернула увагу на роль старост, чи не варто висувати на цю роботу найкращих студентів. Питання слушне. Якщо так багато уваги до ролі старост, то яка робота у куратора? – запитав представник факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Данило Маліков. Відповів ректор, і відповідь одна: співпраця.

     На важливості військово-патріотичного виховання наголосив завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов та нагадав про можливості, які відкриває кафедра, бо фактично це ще одна здобута професія.

     Голова СО механіко-технічного факультету Андрій Лупинос підняв питання наявності гарячої води у гуртожитку №5. Відповідь головного інженера Олега Самсонюка: бойлер, який обслуговує гуртожитки №№ 5, 6, 7, буде замінений на новий. Що стосується індивідуальних бойлерів, то вони вже закуплені і їхнє встановлення розпочате.

     Заступник декана агробіологічного факультету Віталій Коваленко запитав Максима Паламарчука: СО цього року 25 років, звідки тенденція до щорічної зміни голови? Чи балотуватиметеся на наступний рік? Відповідь: ні. Але залишуся в самоврядуванні.

     Питання авторитету і прикладу керівників студорганзації підняв заступник декана факультету ветеринарної медицини Сергій Деркач: чи самокритичні активісти самі до себе. Заступник голови СО Олександр Василенко відповів: якщо студент бачитиме, що керівник не працює, то й сам не працюватиме. Тож ми розуміємо свою відповідальність.

     Ми в одному човні і пливемо в одному напрямку, тож давайте працювати організовано і злагоджено, підсумував Станіслав Ніколаєнко. А такий діалог потрібно проводити постійно і на всіх рівнях: від групи, курсу, факультету до загальноуніверситетського.

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook