Підсумки наукового стажування професора кафедри банківської справи та страхування Олійник-Данн Олени Олександрівни в університеті штату Міссурі та Департаменті сільського господарства США

25 лютого 2019, 21:53

           З 24 вересня 2018 року по 31 грудня 2018р. професор кафедри банківської справи та страхування Олійник-Данн Олена Олександрівна перебувала на науковому стажуванні в університеті штату Міссурі та Департаменті сільського господарства США.

Основними завданнями дослідження були дослідити рівень розвитку фінансової системи та моделей фінансування сільськогосподарських підприємств в Україні та США.

Отримано такі основні наукові результати.

За допомогою авторської методики, що визначає ефективність моделей фінансування підприємств, було зроблено порівняльний аналіз моделей фінансування аграрних підприємств України та США. Зокрема, було з’ясовано наступне. Протягом 2010-2016рр. модель фінансування аграрних підприємств у США продемонструвала високу результативність як у цілому, так і за окремими блоками визначальних характеристик. Основною причиною такої ситуації в США є наявність ефективної системи спеціалізованих фінансових установ, які обслуговують аграрні підприємства, що кореспондує з висновками ряду наукових статей, присвячених проблематиці фінансування аграрного бізнесу у США. Що стосується України, то за результативністю моделі фінансування аграрних підприємств вона є антиподом США, що обумовлюється недостатньою роллю фінансової системи України (зокрема її банківської складової) у фінансуванні аграрних підприємств. Останнє проявляється у неприйнятно низьких значеннях частки банківських кредитів як у загальному обсязі позикового капіталу, так і у складі поточних зобов’язань.

2. Був побудований інтегральний показник якості позикового капіталу на підставі окремих показників, які характеризують структуру зобов’язань підприємства. Було виявлено, що в Україні значно погіршується якість позикового капіталу на тлі згортання взаємодії із традиційними фінансовими установами (банками), що обслуговували підприємства.

4. За допомогою інтегральних показників та економетричних методів була проведена оцінка взаємозв'язку між рівнем розвитку фінансової системи та ключовими показниками моделі фінансування аграрних підприємств в США та Україні. Був виявлений сильний статистичний зв’язок між інтегральними показниками якості позикового капіталу сільськогосподарських підприємств та рівнем розвитку фінансової системи України. Відсутність сильної статистичної залежності між ключовими показниками моделі фінансування сільськогосподарських підприємств та інтегральним показником рівня розвитку фінансової системи у США можна пояснити існуванням в країні потужної спеціалізованої системи фінансування фермерських господарств (зокрема наявність спеціалізованої фінансово-кредитної установи – Farm Credit System), яка здатна підтримувати оптимальні параметри моделі фінансування у сільському господарстві незалежно від поточних змін у фінансовій системі у цілому. В Україні така спеціалізована система ще не сформована, тому статистичні залежності є значно більш сильними, очевидно, із-за існування безпосереднього впливу процесів у фінансовій системі країни на модель фінансування сільськогосподарських підприємств.

 

Був проведений виклад результатів дослідження на тему «Comparative Analysis of Financing Patterns of Agricultural Enterprises in Ukraine, Poland and USA» перед співробітниками та аспірантами Науково-дослідного інституту харчової та аграрної політики університету Міссурі.

 

Було підготовлено і подано до друку статті:

1.   Oliynyk-Dunn O., Wasilewski M., Kvasha S. and Adamenko V. Financial System Development and Financing Patterns of Firms: Evidence from Ukraine // Journal of East-West Business (Web of Science, Scopus), 2019. – upcoming.

2.   Oliynyk-Dunn O., Wasilewski M., and Adamenko V. Transformation of the Financing Patterns of Agricultural Enterprises in the Conditions of the Financial System Crisis in Ukraine // Organizacija (Journal of Management, Information Systems and Human Resources) (Scopus), 2019. – upcoming.

 

Професор кафедри банківської справи
та страхування, д.е.н. Олійник-Данн О.О.
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook