Як впроваджувати середньострокове бюджетне планування – навчальний семінар від Мінагрополітики для викладачів і студентів економічного факультету

23 лютого 2019 року
     Викладачі кафедри фінансів Олена Лемішко, Ірина Титарчук, Юлія Негода, Лариса Олійник, Аліна Буряк, Галина Скрипник та Зоя Тітенко на чолі з завідувачем Надією Давиденко та студентами І курсу ОС «Магістр» спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» стали учасниками навчального семінару «Впровадження середньострокового бюджетного планування(СБП)», організованого Проектом ЄС SAFPI та Міністерством аграрної політики та продовольства України.

     Проведення цього заходу на сьогодні є досить актуальним в світлі останніх подій, пов’язаних із трансформацією процесу бюджетотворення, а саме запровадженням середньострокового бюджетного планування (Закон України №8044 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (про правову основу для впровадження середньострокового бюджетного планування») та безпосередніми змінами в Бюджетному кодексі України (Закон України №2646).
     Метою даного тренінгу було ознайомити учасників з теоретичним аспектом СБП, в тому числі – зв’язками між стратегічним плануванням та процесом бюджетування, останніми змінами у сфері СБП. Також було обговорено роль головних розпорядників бюджетних коштів в СБП та забезпечення бюджетної стабільності завдяки СБП та фіскальним правилам.

     Провідні українські та іноземні експерти поділилися досвідом в сфері СБП. Олена Гаєвська, заступник начальника відділу середньострокового бюджетного прогнозування та розвитку програмно-цільового методу Міністерства фінансів України розповіла про останні зміни у сфері середньострокового бюджетного планування. Начальник управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Павло Онищенко звернув увагу на СБП в контексті впровадження стратегічного планування для головних розпорядників бюджетних коштів.

     Експерт Національної академії фінансів і економіки Міністерства фінансів Нідерландів Ян ван Туйнен презентував досвід впровадження СБП в країнах ЄС на прикладі Королівства Нідерландів, а старший радник з державних фінансів та аудиту Програми SIGMA надав учасникам інформацію щодо запровадження СБП в країнах ЄС на прикладі Ірландії та країнах Балканського півострову.
     Також увага була приділена публічним фінансам та відкритим даним на порталах Міністерства фінансів України у виступі експерту ДУ «Відкриті публічні фінанси» Людмили Кучерук. Жваву дискусію викликала доповідь експерток з Проекту «ҐОБ» Ірини Кадебської та Оксани Кісєльової щодо впровадження та застосування ґендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі України.

     За успішне проходження навчання по завершенню семінару всі учасники отримали сертифікати.

Юлія Негода,
доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook