Екскурсія студентів спеціальності 205 «Лісове господарство» магістерської програми «Захист лісу» у Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

13 лютого 2019 року
Кафедра лісівництва, інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

     13 лютого 2018 року студенти спеціальності 205 «Лісове господарство» магістерської програми «Захист лісу» разом із професором кафедри лісівництва Гойчуком А.Ф. та старшим викладачем кафедри лісівництва Кульбанською І.М. познайомились із роботою та досягненнями одного з найстаріших відділів Інституту мікробіології і вірусології НАН України – відділом фітопатогенних бактерій.

Рис. 1. Студенти спеціальності 205 «Лісове господарство» магістерської програми «Захист лісу»

        З моменту створення і по сьогоднішній день відділ фітопатогенних бактерій є визнаним лідером у дослідженні збудників бактеріальних хвороб рослин та засобів захисту від них, центром проведення міжнародних конференцій та підготовки спеціалістів з бактеріозів рослин.

Рис 2. Початок екскурсії – знайомство з історією Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

Рис. 3. Досягнення та здобутки співробітників Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

        Відділ фітопатогенних бактерій був організований у 1934 році. Керівниками відділу були д-р. біол. наук, проф., чл.-кор. АН України Г.О. Ручко (до 1937 р.), канд. біол. наук Н.С. Новікова (1937-1943), д-р біол. наук, проф. К.Г. Бельтюкова (1943-1971), д-р біол. наук, проф. Р.І. Гвоздяк (1971-2006), а з 2006 р. д-р біол. наук, проф., академік НААНУ В.П. Патика.

Рис 4. У кабінеті керівника відділу фітопатогенних бактерій д. б. н., проф., акад. НААНУ В.П. Патики

        Також студенти мали можливість познайомитись із нинішнім керівником відділу доктором біологічних наук, професором, академіком НААНУ Володимиром Пилиповичем Патикою та доктором біологічних наук, професором, Пасічник Лідією Анатолієвною.

Рис. 5. Цікаво та доступно проф. Пасічник Л. А. розповідає про методику ізоляції та ідентифікації фітопатогенних бактерії

Рис. 6. Робочий процес відділу фітопатогенних бактерій

      Основні напрями досліджень відділу:
• еколого-фізіологічні фундаментальні дослідження збудників бактеріальних хвороб;
• ідентифікація, таксономія і систематика фітопатогенних бактерій;
• дослідження популяційної гетерогенності фітопатогенних бактерій за фенотиповими і генотиповими ознаками;
• вивчення геномодулювальної активності фітопатогенних бактерій;
• прикладні дослідження спрямовані на створення препаратів для захисту рослин і обмеження розповсюдження фітопатогенних бактерій.

      Великим надбанням відділу є Колекція фітопатогенних бактерій, яка нараховує більше 2000 штамів різних родів і видів. Українська колекція є найбільш повною в Східній Європі.


Рис. 7. Колекція фітопатогенних бактерій

       Зусиллями співробітників відділу проведено 7 міжнародних конференцій з проблем фітопатогенних бактерій. Результати досліджень фітопатогенних бактерій відображено в 1500 статтях, 19 монографіях, 30 методичних рекомендаціях, патентах. Отримано дві премії ім. Д.К. Заболотного і три Державні премії в галузі науки і техніки.

Рис. 8. Цінний подарунок від авторського колективу

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook