На факультеті ветеринарної медицини обговорили проект Закону України «Про ветеринарну медицину»

14 лютого 2019 року
     13 лютого на базі кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи факультету ветеринарної медицини відбулося громадське обговорення проекту Закону України «Про ветеринарну медицину».

     Нагадаємо, що Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ветеринарної медицини» опубліковано для громадського обговорення. Документ розробила Держпродспоживслужба спільно з проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».
     Обоворити проект закону прийшли фахівці державної служби, науковці та науково-педагогічні працівники кафедри епізоотології та ветеринарної справи, зокрема, завідувач кафедрою професор Недосєков В.В. та доцент Поліщук В.В., до яких приєдналися зацікавлені викладачі факультету ветеринарної медицини. В обговоренні також взяли участь декан факультету ветеринарної медицини професор Цвіліховський М.І., декан факультету (1984–1988 рр. та 1993–2000 рр.) А.Й. Мазуркевич. Сприраючись на досвід роботи у галузі ветеринарної медицини, учасники заходу внесли ряд поправок та пропозицій до статей Закону.

     Закон регулюватиме суспільні відносини у сферах забезпечення здоров’я тварин, забезпечення епізоотичного благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва й обігу ветеринарних препаратів, субстанцій, лікувальних кормів і преміксів для таких кормів, а також речовин із анаболічними, протимікробними, протипаразитарними, протизапальними, гормональними чи психотропними властивостями, котрі можуть використовуватися, як ветеринарні препарати.

     Також у законопроекті йдеться про створення системи, котра міститиме інформацію щодо ветеринарних препаратів. До цього збір інформації про фальсифіковану та незареєстровану продукцію в Україні вівся кількома профільними установами за власною ініціативою та носив скоріше інформаційний характер, ніж був підставою для притягнення до відповідальності.
     Водночас проектом Закону передбачається внесення змін до низки законів у сфері здійснення державного контролю в галузі ветеринарної медицини, зокрема, за імпортно-експортних операцій. Законопроект створює основу для мінімізації використання антибіотиків у тваринництві. Важливим, серед іншого, має стати обмеження їх використання в профілактичних цілях.
     Вже зараз перед сферою ветеринарії в Україні стоять великі виклики в частині забезпечення населення якісними та безпечними харчовими продуктами тваринного походження, впровадження світових стандартів контролю виробництва та обігу ветеринарних лікарських засобів тощо.

Олександр Мартинюк,

доцент кафедри епізоотології та ветеринарної справи

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook