На факультеті конструювання та дизайну працює нова лабораторія – системотехніки

12 лютого 2019 року

     Популізм – хвороба політиків, і НУБіП вона не властива. Коли вже підняли на щит якість навчального процесу, то послідовні і в діях. Далеко не кожен навіть з провідних національних університетів може похвалитися великою кількістю сучасних навчально-наукових лабораторій, а в нашому виші їх з кожним роком все більшає. Одна з таких – навчальна лабораторія системотехніки, яка створена на факультеті конструювання та дизайну, де інтенсивно розвивається актуальна спеціалізація «Робототехнічні системи і комплекси АПК». Уперше за останні роки за кошти ректорату і спонсорів лабораторія факультету  повністю оладнана сучасною технікою. До послуг студентів чотири 3D принтери різних модифікацій, міні верстат з числовим програмним управлінням, сотні різноманітних контролерів, комп’ютерна техніка. Активно долучається до матеріально-технічного оснащення підрозділу Інститут суспільного розвитку (США), президент якого Михайло Козаренко приділяє цьому проекту багато уваги.

     На базі лабораторії магістри навчаються поєднувати механіку з електронікою, програмувати сучасні мікропроцесорні системи тощо, говорить декан Зіновій Ружило. В Україні дуже розвинена галузь інформаційних технологій, але потрібно вміти застосовувати створений інформаційний продукт у техніці: поєднувати ІТ і механіку. Це, по-суті, одне із завдань, які ставить перед нами четверта промислова революція. Ми маємо готувати фахівця, який мислить креативно і здатний на ідеї, які робот генерувати сам не може. Саме це – основна мета створення таких лабораторій.
     Та навчання у цій лабораторії проходять не лише студенти: вона слугує своєрідною базою популяризації університету загалом і факультету зокрема серед школярів Києва і Київської області.

     У Центрі технічної творчості, що функціонує на базі кафедри, на курсах з робототехніки проходять підготовку понад 50 обдарованих, інженерно орієнтованих старшокласників, кілька з них вже фіналісти міжнародних олімпіад з робототехніки, долучається до розмови доцент кафедри конструювання машин і обладнання Олександр Шевчук, для якого це не тільки місце роботи, а й царина для творчості. Єдина на сьогодні випускниця школи з числа наших підопічних вже визначилася не лише з фахом, а й з університетом, яким став, звісно, НУБіП.

     У березні факультет конструювання та дизайну проводить вже другу олімпіаду серед школярів «Рободрайв 2019». Минулого року участь у ній взяли близько ста учасників. Організатори сподіваються на не менший інтерес і цієї весни. Такі заходи – чудова «фішка» для популяризації інженерних спеціальностей серед молоді.

Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook