Рівненський коледж - зміцнюємо співпрацю з університетом

11 січня 2019 року
     11 січня 2019 року у ВСП «Рівненський коледж НУБіП» прибула делегація НУБіП України. Очолив делегацію ректор НУБіП України Ніколаєнко Станіслав Миколайович, разом з ним прибув начальник Відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Єресько Олег Вікторович.

     Ректору університету Ніколаєнку Станіславу Миколайовичу директором Корсуном Ярославом Петровичем були представлені керівники структурних підрозділів коледжу: заступники директора, завідувачі відділень, завідувачі бібліотечно-інформаційного центру, комп’ютерно-інформаційного центру, міжкафедральної навчальної лабораторії НУБіП, голова студентської ради та студентського профспілкового комітету. У короткій зустрічі директором було охарактеризовано роботу усіх ланок, які сприяють успішному освітньому процесу ВСП «Рівненський коледж НУБіП України».

     Далі ректор університету оглянув базу навчального закладу. Розпочався огляд з найважливішої ланки освітнього процесу – методичного кабінету. Методист коледжу Людмила Балдич розповіла про здобутки коледжу у методичній і науковій діяльності, використання викладачами коледжу інновацій у навчальному процесі, створені ними навчальні посібники. Також сім голів циклових комісій представили досягнення викладачів, які здійснюють підготовку фахівців за дев’ятьма спеціальностями для здобуття ОКР «Молодший спеціаліст» та ОС «Бакалавр».

     У викладацькій були представлені досягнення нашого коледжу у спорті керівником фізичного виховання Валерієм Дячуком.

     Важливу роль у підготовці фахівців відіграє теоретичне навчання. На допомогу приходить Бібліотечно-інформаційний центр ВСП «Рівненський коледж НУБіП України». БІЦ коледжу є обов’язковим навчальним, культурно-просвітницьким структурним підрозділом, який здійснює інформаційну підтримку науково-освітньої діяльності та виховної роботи за профілем закладу. Завідувач БІЦ Людмила Бурячинська представила найцінніші книги БІЦ, які стали справжніми духовними святинями українського народу: ювілейне видання «Пересопницьке Євангеліє: витоки і сьогодення», сучасне видання «Острозької Біблії», «Україна – козацька держава» В. Недяка та ін.

     Також продемонструвала власні електронні ресурси – електронний каталог книг та періодичних видань, електронні навчальні посібники викладачів коледжу, повні версії фахових електронних журналів, до яких забезпечено доступ викладачів та здобувачів освіти коледжу. У читальному залі встановлена зона вільного Wi-Fi, що надає користувачам доступ до світових інформаційних навчальних ресурсів.

     Одним із досягнень Рівненського коледжу є створений у 2002 році Навчально-практичний центр із землевпорядкування. За словами Олега Качановського, заступник директора з виробничої роботи, у період роботи центру навчальну практику пройшли 4351 слухачів, з них 4042 студенти та 309 викладачів з 14 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації України.
     У перспективі, зазначив Олег Качановський, коледж планує придбати безпілотний літальний апарат (дрон), що дозволить практично виконувати знімання в камеральних умовах за допомогою програми Agisoft PhotoScan, отримувати ортофотоплан та цифрову модель рельєфу відзнятої території, метадані з різних точок місцевості тощо.

     Головною подією стало офіційне відкриття на базі відділення програмування комп’ютерної аудиторії № 16 «Комп’ютерних мереж та веб-застосувань» навчальної лабораторії «Комп’ютерно-інформаційний центр».

     До складу відділення програмування відноситься навчальна лабораторія «Комп’ютерно-інформаційний центр». КІЦ має у складі навчальну лабораторію «Видавничий центр», обслуговує 280 комп’ютер. За словами завідувача КІЦ Василя Панасюка така техніка різного року випуску, є комп’ютери технічно застарілі.

     За програмою «Рівненська ініціатива-2020» вирішено щорічно оновлювати комп’ютерну техніку у навчальному закладі ВСП «РК НУБіП України». Тому було прийняте рішення оновити техніку в аудиторії № 16 «Комп’ютерних мереж та веб-застосувань» у кількості 25 робочих місць.
     Працівники КІЦ здійснили пошук підприємства, яке займається реалізацією комп’ютерної техніки, такої що була у використанні. За їх пропозиціями разом з завідувачем відділення програмування Іриною Якимчук підібрано системні блоки, монітори, клавіатури+мишка у кількості 25 на загальну суму близько 100 000 грн. Такі ПК закуплені у Німеччині, де були в експлуатації до одного року.
     За участі студентів-бакалаврів було встановлено і підготовлено до експлуатації усю придбану техніку у комп’ютерній аудиторії № 16. Аудиторія відповідає усім вимогам, стандартам і сертифікації. Вона забезпечена необхідним обладнанням. Крім 25 робочих місць в аудиторії є мультимедійний проектор, інтерактивна дошка. Тепер цю аудиторію використовують у коледжі для підготовки фахівців за спеціальністю 121 Інженерія програмного забезпечення. Студенти 2-го та 3-го курсів ОКР «Молодший спеціаліст» тут опановують дисципліни «Організація комп’ютерних мереж», «Технології веб-програмування» та «Розробка веб-застосувань». А здобувачі освіти ОС бакалавра – «Технологія та методи веб-програмування» та інші спецдисципліни.
     При цій аудиторії працює гурток «Програміст». Члени цього гуртка постійно розробляють програмні продукти, які у подальшому використовуються у коледжі та на інших підприємствах.
     Для повної експлуатації такої техніки необхідно провести капітальний ремонт локальної мережі. Для цього керівництво коледжу планує виділити близько 30 000 грн. і на початок ІІ семестру 2018-2019 навчального року розширити її функціональні можливості.
     Перерізав червону стрічку ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко та завідувач відділення програмування ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» Ірина Якимчук.

     У коледжі є технічне відділення, де студенти навчаються за трьома спеціальностями. Завідувач відділення Вадим Люльчик у лабораторії «Інформаційних технологій в будівництві» продемонстрував макети виготовлені студентами спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія».

     Далі ректор оглянув спортивний майданчик, на реконструкцію якого було витрачено понад 1,5 млн. грн.

     Музей історії коледжу почав діяти з 01 вересня 2013 року. Про це розповів завідувач музею Олександр Мазепа. У музеї Станіслав Миколайович залишив запис у книзі відгуків.

     Після огляду відбулася зустріч ректора з педагогічним колективом коледжу. Розпочали зустріч учасники ансамблю художньої самодіяльності «Вишиванка» з колядкою та вручили ректору традиційний хліб та сіль.

     На зустрічі ректор розповів про науково-освітню діяльність університету, його успіхи та досягнення. Ректор відзначив, що стратегічним напрямом підготовки сучасного фахівця, є готовність його практично вирішувати виробничі завдання. Актуальною, на його думку, є впровадження дуальної освіти у закладах вищої освіти. Тому необхідно налагоджувати взаємозв’язки навчальним закладам з роботодавцями, щоб знати потреби ринку праці.

     Важливим аспектом у НУБіП є міжнародна діяльність, яка дає можливість навчання за магістерськими програмами з отриманням подвійного диплому.

     На завершення Станіслав Ніколаєнко окреслив сім пріоритетних завдань щодо модернізації НУБіП України, а саме:

  • ріст авторитетності університету, його випускників, підготовка кваліфікованих кадрів;
  • взаємодія з бізнесом, організація сучасної бізнес-практики, створення навчально-наукових центрів, підвищення ефективності навчально-дослідних господарств;
  • розвиток НДР, вплив теоретичних досліджень на розвиток академічної науки як в Університеті, так і в Україні, за її межами;
  • підвищення якості освітнього процесу, запровадження «перевернутого» навчання;
  • автономія структурних підрозділів;
  • формування у студентства здатності до постійного оновлення знань, пошук талановитих студентів;
  • широке запровадження онлайн-освіти, збільшення різноманітних курсів навчання, активізації міжнародної діяльності.

     Після виступу ректор відповів на питання членів колективу, щодо земельної реформи, перспектив університету в контексті підписання Великої хартії університетів, місця коледжів і технікумів у системі освіти України, доцільності ДПА у форматі ЗНО для здобувачів освіти коледжів і технікумів.

Ірина Якимчук,
завідувач відділення програмування 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook