Обговорення - сушіння кукурдзи

20 грудня 2018 року
м. Київ НУБіП України

 

Поради та рекомендації

 

Сезон за сезоном зерновик, який сіє на своїх полях кукурудзу, вирішує одне головне питання: як не тільки виростити, але й довести до ладу.  Адже “цариця полів” досить популярна в Україні культура, що має високий експортний потенціал. Зараз вирощувати її стало важче: через кліматичні зміни частина землеробів постала перед питаннями пошуку вдалих для конкретного господарства нових гібридів, випробування нових технологій. Тож якщо вже зростив - то тримайся за врожай. Головне - не зіпсувати кукурудзу під час сушіння.

 

Секрет сушіння кукурудзи - плавний нагрів температури агенту сушки, тоді кукурудза краще віддає вологу. Більше зон нагріву - більш ефективно.

- Часом оператори сушарки, оплата яких прив’язана до тоннажу, поспішаючи, відразу збільшують температуру до максимуму, за 120°C. У такому разі кукурудза закриває пори, зерно тріскається, але внутрішню вологу при цьому не віддає. Дайте нагрів в дві зони. У першу - подаємо невелику температуру у 70°C, у другу - 105°C. Відбувається закалювання зерна й кукурудза готується до сушіння: краще розігрівається, відсутній шок.

Прикладом такої техніки є вітзизняна  одномодульна сушарка “САПФІР”. У моделі дві зони нагріву. Такої вистачить для невеликого господарства. Варто зазначити, що такі зерносушарки прибирають вологу у 35% і більше за один прохід. Завдяки технології сушіння зерна "cross-flow", в процесі сушіння нагріте повітря проходить перпендикулярно зерну, яке рухається в сушарці. А система контролю подачі палива дозволяє точно витримувати заданий режим сушіння продукту (з точністю до одного градуса Цельсія). Проте, якщо ви бажаєте підвищити ефективність роботи, або зріс обсяг сушіння, то можна додати декілька зернових колон або ще один модуль. У “САПФІРІ” це легко реалізується, адже сушарка - своєрідний трансформер.

- Двохмодульні та трьохмодульні “САПФІРИ” мають інвертори, де рух зерна здійснюється навхрест для якісної просушки. Такі зерносушарки, зокрема, ефективніше пораються із вологістю. Чим більше зон нагріву - тим краще. А завдяки розділеним камерам нагріву та перемішуванні зерна при його проходженні з верхнього модуля до нижнього можливо плавно та поступово нагрівати зерно, що покращує його якість.

У с. Великі Єрчики Київської області вже 5 років активно використовують “САПФІР” в господарстві, зокрема, і для кукурудзи. Сушарка моделі 1082 на 8 секцій.

- Просушує зерно із 20% вологи. Продуктивність залежить від своєчасності підвезення зерна. При затримках, - просушує 240 тонн/добу. Якщо зерно з поля йде без перебоїв - 300 тонн і більше. Варто згадати у минулий рік за вологи 26%, при плані у 200 тонн/доба сушили і 240.

- Технологія: перед просушкою - груба очистка кукурудзи від качанів, камінців. Звісно, й відбирає трохи битого зерна. Але без очищення - ніяк. Бо трапляються різні предмети, навіть молоток знайшли. Уявляєте, що б було, якби він потрапив всередину сушарки?

Сенс проводити чистку після сушіння, є, якщо не в нормі кількість битого зерна або наявні бур’янисті домішки. Чи за умови, що зерно травмувалося після просушки, зросла кількість битої кукурудзи. Адже кукурудза - культура в основному чиста, у 80-90% випадків зерно відповідає вимогам ДСТУ.

- Тому велику роль для правильної просушки зерна грає саме сушарка. Увагу звертати на високоякісний матеріал зовнішніх та внутрішніх решіт - має бути нержавіюча сталь (дає якісний результат, як із кукурудзою, так і з іншим зерном). До того ж, звертаємо увагу, що за потреби більшої потужності до сушарки має бути можливісь доставити модулі або зернові колони.

Іван Роговський

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook