В НУБіП України відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Місцеве самоврядування: сучасні тенденції розвитку»

16 грудня 2018 року

 

 

     Кафедра публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності ННІ післядипломної освіти Національного університету біоресурсів та природокористування України, на виконання Указу Президента України «Про День місцевого самоврядування» від 25.11.2000 р. № 1250/2000-VIII та наказу ректора НУБіП «Про проведення Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Місцеве самоврядування: сучасні тенденції розвитку» від 29.11.2018 р. № 1327, провела Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію «Місцеве самоврядування: сучасні тенденції розвитку».

   Організаторами конференції виступили: Національний університет біоресурсів та природокористування України, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада, Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, Житомирський державний технологічний університет.

     Метою конференції було створення наукової дискусії для підвищення обізнаності студентів, слухачів, аспірантів, науково-педагогічних працівників щодо процесів децентралізації та реформ у сфері публічного управління, що відбуваються в українському суспільстві та напрацювання шляхів співпраці між органами публічної влади й навчальними закладами в частині підготовки фахівців для реалізації цих реформ.

     Директор ННІ післядипломної освіти Марія Кулаєць урочисто відкрила Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію та за допомогою скайп-зв’язку надихнула учасників конференції на плідну роботу. У своєму вступному слові вона акцентувала увагу присутніх на змінах, які відбуваються в адміністративно-територіальному устрої України, на потребах територіальних громад, більшість з яких можна вирішити шляхом підготовки високопрофесійних фахівців для роботи в органах місцевої влади. ЇЇ виступ викликав на професійну дискусію представників Тернопільської обласної державної адміністрації та представників органів місцевого самоврядування з представниками закладів вищої освіти.

   Олег Валов   заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації доповів про стан та перспективи децентралізації на теренах Тернопільської області й окреслив проблемні питання у сфері фінансування, освіти, охорони здоров’я тощо. У своєму виступі він зосередив увагу на питаннях недокомплектації кадрами органів публічної влади Тернопільської області та причинах такого стану речей. 
     Володимир Петровський  голова Саранчуківської об’єднаної територіальної громади Бережанського району, Тернопільської області, яка створена на базі 5 депресивних сіл, розкрив секрет успіху територіальної громади та вказав на перспективні напрямки розвитку і залучення фінансових джерел.
     Олег Кохман  голова Великогаївської об’єднаної територіальної громади, Кулик Анатолій  голова Байковецької територіальної громади та Андрій Гайдаш  голова Васильковецької територіальної громади Тернопільської області розповіли учасникам конференції про формування та розвиток спроможності своїх громад. Подискутували з присутніми про нагальні питання життєдіяльності в об’єднаних громадах.
     Доктори наук з державного управління Ірина Грищенко та Тетяна Лукіна розкрили учасникам конференції наукові підходи до процесів реформування адміністративно-територіального устрою та децентралізації влади. Доповіли питання формування спроможності територіальних громад та децентралізації у сфері освіти.

     Професор кафедри аграрного консалтингу і туризму ННІ післядипломної освіти Тетяна Кальна-Дубінюк розкрила роль дорадництва для формування спроможних територіальних громад.

     Під час професійної дискусії між учасниками, були доопрацьовані рекомендації конференції, в яких йдеться, що відзначаючи високу зацікавленість суспільства процесами соціально-економічного розвитку територій та практичну значимість підготовки фахівців для здійснення модернізації органів публічної влади у період реалізації реформ в усіх сферах життєдіяльності суспільства, зокрема і у сфері публічного управління та адміністрування, а також адміністративно-територіального устрою країни, та усвідомлюючи ключову роль висококваліфікованих фахівців органів публічної влади у забезпеченні ефективного досягнення поставлених завдань за результатами роботи учасники Всеукраїнської конференції рекомендують:

1. Кабінету Міністрів України:

  • посилити просвітницьку роботу в частині ознайомлення населення, представників органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій з кращим вітчизняним та зарубіжним досвідом формування та розвитку спроможних територіальних громад;
  • врегулювати питання висвітлення на загальнонаціональному рівні новітніх процесів запровадження інституту префектів в Україні, їх повноважень, підпорядкування, взаємодії з органами публічної влади тощо, з метою уникнення процесів спротиву змінам.

2. Закладам вищої освіти, що здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», Центрам перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій:

  • забезпечити навчання та підвищення кваліфікації публічних службовців за програмами, які відповідають реальним потребам суспільства і спрямовані на підвищення професійної компетентності фахівців, які реалізують реформи на рівні регіонів, районів та територіальних громад в Україні.

3. Засобам масової інформації:

  • систематично й об'єктивно висвітлювати проблемні питання реформування адміністративно-територіального устрою України, формування спроможності територіальних громад;
  • створити відкриті майданчики обговорення актуальних питань та шляхів вирішення нагальних проблем діяльності органів місцевого самоврядування, направлених на створення належних умов життєдіяльності населення України, забезпечення ефективного та результативного надання послуг населенню.

Ірина Грищенко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook