Стартувала звітна кампанія науковців кафедри екобіотехнології та біорізноманіття в НДІ фітомедицини, біотехнологій та екології

6 грудня 2018, 15:16

             5 грудня 2018 року в НДІ фітомедицини, біотехнологій та екології заслухали проміжні та заключні звіти про науково-дослідну роботи, що фінансуються за рахунок Державного бюджету, а також ініціативних тематик за 2018 рік.

Зазначимо, що 2018 рік був дуже вдалий для наших науковців: доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН України Микола Патика став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій у 2018 році, кандидати сільськогосподарських наук Тетяна Іванова і Олександр Колодяжний Премію Верховної Ради України 2018 р. найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

У рамках виконання НДР 110/98-ф (науковий керівник – кандидат біологчних наук Андрій Клюваденко) досліджено особливості адаптивних реакцій модельних рослин в залежності від концентрації, молекулярної маси компонентів хітозан-меланінових комплексів, визначено вплив глюкозамінів на експресію генів PR-білків, що дозволило визначити оптимальні фізико-хімічні характеристики азотовмісного полісахариду, здатного виконувати функцію еліситора. Розроблено моделі мультирегресії для 9 типів ґрунтів, для яких експериментально визначено питомий коефіцієнт екстракції для обчислень Pmic. Для ґрунтів з рН > 7 рекомендовано обчислювати Kp за допомогою трьохкомпонентної моделі. Отримані моделі визначення коефіцієнту перерахунку мікробного фосфору будуть використані у наступній фазі проекту при вивченні впливу хітозану на зміну кількості фосфору мікробної біомаси для отримання точних даних.

У рамках виконання НДР 110/99-ф (науковий керівник – доктор сільськогосподарських наук Микола Патика) створено базу даних метагеномного складу прокаріот, перспективних для використання в якості індикаторів ґрунтової родючості. Розроблено методики виділення тотальної ДНК ґрунтових мікроорганізмів з високою концентрацією (високого очищення), проведено аналіз біорізноманіття й філотипової структури прокаріот зразків ґрунту на основі профілів T-RFLP та розроблено алгоритм дослідження мікробного метагеному ґрунту (чорнозем типовий за різних агрозаходів) методом піросеквенування.

За результатами обговорення звітів науково-дослідних робіт за поточний рік підтверджено їх інноваційну спрямованість, актуальність та відповідність пріоритетним напрямам розвитку науки і техніки України


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook