Фінішна пряма аспірантів-селекціонерів

20 листопада 2018, 23:36
    В листопаді місяці під час атестаційної періоду три аспіранти 4-го року заочної форми навчання кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського складали кандидатський іспит із спеціальності «Селекція і насінництво».
       Розпочав іспит голова екзаменаційної комісії, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, яких побажав найкраще показати надбані знання за період навчання та в повній мірі реалізувати їх в своїй професійній діяльності. А також додатково від себе підготував питання для аспірантів, які одразу викликали жваву дискусію та обговорення.
     Особливістю даного іспиту є те, що усі аспіранти відмінно володіють предметом, адже усі працюють за спеціальність «Селекція і насінництво»:
    - Володимир Багатченко працює в ТОВ Агрофірма «Колос» на посаді завідувач дослідної лабораторії, основними напрямами роботи якої є створення нових сортів пшениці озимої і кукурудзи та їх первинне насінництво;
 
    - Аліна Пірич працює молодшим співробітником лабораторії селекції озимої пшениці Миронівського інституту пшениці імені В.М.Ремесла;
     - Юлія Дмитренко – асистент кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського НУБіП України.
Щодо поставленого запитання:
     1.    Щодо утворення зародка з якого в майбутньому буде розвиватися рослина. У квіткових рослин в цьому процесі беруть участь два спермії, тому запліднення у них називається подвійним. Один із сперміїв зливається із яйцеклітиною з утворенням зиготи (в майбутньому сформується зародок насінини), а другий – із центральною клітиною, після запліднення якої вона ділиться і дає початок особливій тканині майбутньої насінини – ендосперму. Клітини цієї тканини заповнюють зародковий мішок і нагромаджують поживні речовини, які стануть у нагоді для розвитку зародка насінини (у злаків). Більше за розміром насіння має перевагу у кількості поживних речовин, які необхідні для початкових етапів росту і розвитку.
     2.    При селекції на технічні цілі (отримання олії) важливим критерієм є розмір зародку, адже процес складається з відокремлення зародку від ендосперму з наступним отриманням олії з нього. Тому добір крупного нижнього насіння є перспективним в даному напрямку.
      3.    Насіннєвий матеріал кукурудзи для посіву калібрується мінімум на 4 фракції. Попит є на всі фракції, все залежить лише від маси посівної одиниці, адже вона може становити 12-25 кг залежно від розмірів фракції.
      Запитання проректора Сергій Кваші настільки зацікавило аспірантів, що Володимир Багатченко сказав, що проведе даний дослід у себе у відділі, щоб достовірно впевнитися у результатах.
 

Бажаємо аспірантам вчасно захистити кандидатські дисертації та не зупинятися на досягнутому.  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook