Дивосвіт андріївського узвозу: таємниці та містика

16 листопада 2018 року
 
   Цьогоріч осінь дивує нас чудовою погодою. Ще вчора були теплі сонячні дні, а сьогодні вже справжня зима. Напередодні першого снігу студенти 3 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» відвідали незвідані куточки Андріївського узвозу. А екскурсоводом для них у цей день був їх наставник академічних груп, Міловідов Юрій Олегович.
   Юрій Олегович дуже любить ці цікаві місця, знає їх історію і це було чудовим приводом, щоб знову прогулятися таємничими вулицями разом зі своїми студентами. Але цього разу вони не лише милувалися відомими пам'ятками архітектури, замком Річарда Левове Серце та Андріївською церквою, а й побродили двориками узвозу. Там їм вдалось побачити чимало цікавого та несподіваного.
   Спускаючись з верхнього майданчика Андріївського узвозу, вони зазирнули до крихітного скверика, що розташований за Андріївською церквою. Тут розміщено кілька бетонних скульптур з цікавим минулим, створених Іваном Кавалерідзе, наприклад пам'ятник Тарасу Шевченку.
   Як розповів Юрій Олегович: «Сто років тому, в 1918 році, цей пам’ятник був встановлений в місті Ромни на Сумщині. Аж через 64 роки, в 1982 р., його замінили копією з бронзи. А ще через 20 років, в 2002 р., оригінал був перевезений до Києва, відреставрований та встановлений на Андріївському узвозі».
«Поруч з пам'ятником Т. Шевченка можна побачити «чоловіка з тортом». Але якщо серйозно, то Ярослава Мудрого з "Софією" в руках», каже Юрій Олегович. Дана композиція була створена ще в 1949 р., а в 1997 р. за її ескізом зробили величезний бронзовий пам'ятник, який сьогодні можна побачити біля Золотих воріт.
   Але, найбільше студентів вразила скульптура, котра знаходилась за спиною у Ярослава Мудрого та нагадувала кам'яний стовп. За словами Юрія Олеговича: «Це древній пам'ятник княгині Ользі, який стояв на Михайлівській площі ще на початку минулого століття, але через кілька років був зруйнований більшовиками. Частки скульптури, за винятком голови княгині, знайшли тільки в 1996 р. під час реконструкції площі. Згодом їх зібрали воєдино та встановили на узвозі».
Блукаючи Андріївським узвозом, неможливо пройти повз будинок-музей Михайла Булгакова. Але цього разу студенти разом із своїм наставником зазирнули до дворика музею, що розташований за спиною пам'ятника письменнику. Тут на відкритій веранді в'ється виноградна лоза.
 
Як каже Юрій Олегович: «Деякі вважають, що це – древній "булгаковський" виноград, який увивав будинок ще багато років тому. Оповиту виноградом веранду можна дійсно побачити на старих фото 1930-х років. Але до нинішніх днів той самий виноград не дожив. У 2012 р. за ініціативи активістів в музеї був висаджений виноград з Монмартра. Він добре почав рости, але потім був ... вкрадений! Містика, та й годі». А ось лозу, що вони побачили в день екскурсії, висадили близько двох років тому.
   
  
І, звичайно, студенти з Юрієм Олеговичем не могли пройти повз одну з найромантичніших і загадкових споруд Києва, а саме Замок Річарда Левове Серце. Цей замок завжди вважали містичним місцем. Причиною тому стали жахливі завивання, котрі були чутні зі стін будинку. Люди втікали з замку, так як вважали, що в ньому живе нечиста сила та привиди.
 
І наостанок, наші студенти виявили дуже цікаву річ. Всю екскурсію Юрію Олеговичу допомагав провести ось цей кіт, котрий супроводжував їх протягом такої цікавої прогулянки містом.
Справа в тому, що на Андріївському узвозі з'явилися коти-екскурсоводи. На деякі плити нанесені зображення кота та QR-код, який дозволяє отримати цікаву інформацію про те, що знаходиться поруч.
 
Ну, і по завершенні екскурсії, як пишуть в шкільних творах, вражені та задоволені студенти разом з Юрієм Олеговичем повернулись додому.
 
Тетяна Волошина,
заступник декана  факультету інформаційних технологій 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook