Науковці НУБіП взяли участь у щорічному Форумі деканів лісогосподарських факультетів Європи

12 листопада 2018 року

     Уже традицією стало у Європейській університетській лісовій спільноті проводити щорічні конференції деканів і директорів лісогосподарських факультетів, де піднімаються і обговорюються спільні проблеми підготовки фахівців для лісової галузі. Саме така, 8-а за ліком, конференція (The 8th Annual Meeting of ConDDEFFS) відбулася 25-27 жовтня 2018 р. у м. Брашов (Румунія) на гостинних площах оновленого Трансільванського університету, який святкував разом зі своїм лісогосподарським факультетом 70-річчя від дня заснування.

     На конференції були представлені декани і директори лісогосподарських університетів з більш як 15 країн Європи – від Молдови до Іспанії. Від України брали участь представники двох університетів – Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) на чолі з ректором, академіком Юрієм Туницею та від НУБіП України – директор ННІ лісового і садово-паркового господарства, професор Петро Лакида.

     В процесі проведення святкувань та наукової конференції жваво обговорювались проблеми наближеного до природи лісівництва і відповіді лісівників на виклики, які формує природа і суспільство, як, наприклад, глобальна зміна клімату і її вплив на ліси.

     Не менш важливими були дискусії на засіданні деканів і директорів лісогосподарських факультетів, де гостро піднімалось питання зміни парадигми підготовки фахівців лісової галузі, їх усе більша екологізація навіть у таких країнах класичного лісівництва як Німеччина та Швейцарія. Усе це веде до зменшення кількості університетів, які готують «чистих» лісівників і контингенту студентів. Усе це не стосується України, де за роки незалежності кількість вишів, які отримали ліцензії на підготовку бакалаврів лісового господарства, зросла з 2 (НУБіП і НЛТУ) до 27! Такі неконтрольовані процеси у нашій державі не розуміє ніхто у світі! Аналізувались результати і знайшли схвальну підтримку процеси мобільності студентів і викладачів, а також впровадження програм подвійних дипломів.

     На завершення конференції господарі на польовій екскурсії продемонстрували приклади наближеного до природи лісівництва у буково-дубових гірських лісах Румунії. Петром Лакидою проведено перемовини про підготовку і майбутнього підписання угод про співпрацю між ректорами Трансільванського університету Румунії та НУБіП України.

 

Олександра Лещенко,
керівник міжнародних програм
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook