Україна-Польща - обмін досвідом у сфері оцінки земель та нерухомості

11 листопада 2018 року

     9 жовтня 2018 року увійде в історію як початок нового етапу розвитку двосторонніх відносин між оцінювачами України та Польщі. Саме цього дня на факультеті землевпорядкування відбувся Перший Україно-Польський круглий стіл з обміну досвідом у сфері оцінки земель та нерухомості. Унікальна подія об’єднала під дахом НУБіП провідних вчених, відомих експертів-оцінювачів, представників саморегулівних організацій з оцінки земель та нерухомості, керівників великих оціночних фірм, судових експертів. Делегацію від Польщі представляли 13 експертів з п'яти вишів міст Вроцлава, Познані, Ольштина, Бидгоща, Калішу.

     Модераторами заходу виступили декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і професор Вроцлавського університету наук про життя Ольгерд Кемпа. Співорганізаторами традиційно були ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» (голова Анатолій Полтавець) та ГО «Земельна спілка України» (президент Андрій Кошиль). У своєму вітальному слові Тарас Євсюков, зазначив, що професія оцінювача дуже особлива, адже оцінювачі неймовірно багатогранні та інтегрують знання різних професій, проводячи оцінку майна до єдиного грошового мірила. Крім того, ця професія є прикладом ерудованості, оцінювачі добре розбираються у багатьох супутніх галузях знань (від ІТ-технологій до архітектури та геодезії, від психології до маркетингу), вони схильні до аналізу та вміння мислити, концентруватися на об'єкті оцінки, вони як ніхто знайомі з проблемами і тонкощами ринку. Також він наголосив, що сьогоднішнім заходом ми розпочинаємо цикл україно-польських круглих столів, на яких будуть розглядатися найактуальніші питання оцінки земель і нерухомості. Потому він надав слово Ольгерду Кемпі. Польський колега у своєму виступі зазначив, що спільними для оцінювачів двох країн є організаційні і методичні проблеми оцінки та оподаткування нерухомості. Крім того, відчувається слабке інформаційне забезпечення оцінки і урізноманітненість баз даних, неринкова база оподаткування як в Україні так і Польщі.

     Після знайомства з експертами та короткого представлення ними найгостріших проблем в оцінюванні земель та майна, перейшли до виступів. Першим тримав слово доктор економічних наук Юрій Дехтяренко, який ознайомив польських колег з нормативною, методологічною та методичною базою землеоціночної діяльності в Україні. Водночас, він зауважив, що у нашій державі ринок землі слабо розвинутий, недостатньо сформованою є інформаційна база для застосування ринкових методів оцінки. Його виступ доповнив директор ДУ "Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України", академік Михайло Хвесик, який наголосив на необхідності посилення інституційної складової землеоціночної діяльності, зокрема пов'язаної з оцінкою природних ресурсів.

     Наступною виступаючою була доктор Кінга Шопінська з Університету технології та природничих наук в Бидгощі. У своїй доповіді вона детально розповіла про процедуру сертифікації оцінювачів у Польщі. Ними можуть стати виключно фізичні особи, а серед головних вимог до кандидатів вона зазначила їхній вік – не менше 18 років, освіта – не нижче рівня магістра, досвід роботи від півроку до року або ж робота на посаді оцінювача у державних чи муніципальних органах влади. Після чого претенденти проходять базовий курс – 294 години, після чого на них чекає наступний етап – 6-ти місячне стажування та екзамен перед державною комісією. Необхідно зазначити, що курси, екзамен і стажування є платними послугами. Під час стажування здобувач повинен провести оцінку 6 із 8 можливих об'єктів (ліс, вода, квартира, земельна ділянка тощо). Екзамен перед державною комісією проходить у три етапи. Перший – тестування, який передбачає відповіді на 90 тестових запитань. До наступного етапу конкурсанта допускають, якщо ним дано правильні відповіді не менше ніж на 65 питань. Другий і третій етап включає співбесіду і захист двох (на вибір комісії) з шести виконаних під час стажування звітів з оцінки. Лише після цього державна комісія приймає остаточне рішення про сертифікацію оцінювача. Потрібно зазначити, що в Польщі дуже суворі вимоги до претендентів і зазвичай екзамен складає 10-15% від загальної кількості претендентів на сертифікат оцінювача.

     Завідувач кафедри земельного кадастру НУБіП України, доктор економічних наук Віктор Заяць зазначив, що в Україні дещо схожа процедура підготовки і сертифікації оцінювачів і детально зупинився на її особливостях.

     А ось заступник директора з наукової роботи – начальник центру геоінформаційних систем ДП "ДІПРОМІСТО" ім. Ю.М.Білоконя, доктор економічних наук Юрій Палеха розкрив присутнім особливості оцінки земель населених пунктів в Україні. Він виокремив найболючіші чотири проблеми в оцінці земель цієї категорії, зокрема: 1) стримуючим фактором продовжує залишатися термінологія у поняттях земля-нерухомість; 2) нині рента рахується двічі – як для землі так і для нерухомості, яка розташована на ній, що призводить до подвійного оподаткування; 3) потребує змін нормативна база з орієнтиром на європейські стандарти; 4) недостатньо наповненою є інформаційна база.

     Продовжив виступ Юрія Палехи доцент Одеської державної академії будівництва та архітектури Анатолій Колосюк, який зупинився на економіко-правових основах конфлікту методології нормативного грошового оцінювання забудованих земель. Він наголосив на необхідності запровадження єдиних принципів, методологічних підходів та стандартів щодо визначення базових показників для оцінки забудованих земель.

     Доктор Цезарій Ковальчик із Вармінсько-Мазурського університету, що знаходиться у польському місті Ольштин доповів про підходи і процедуру оцінки земель сільськогосподарського призначення у Польщі, а його колега по університету доктор Мірослав Бялий представив динаміку цін на житло в Ольштині з 2003 року. Зокрема доповідач зазначив, що за цей період було проведено понад 10 тис. транзакцій. Ціна одного квадратного метра змінювалася від 1 до 8 тис. злотих і до 2008 року її тренд передбачав щорічний ріст у 3%. Нині ця база використовується оцінювачами як інформаційна при застосуванні ринкового методу оцінки нерухомості. На останок Мірослав Бялий, вже як секретар курсів оцінювачів додав, що студенти-оцінювачі повинні добре орієнтуватися у таких дисциплінах як управління нерухомістю, право, ринок нерухомості, землевпорядкування, кадастр, психологія, будівництво, економіка, лісо і землекористування, статистика та ін.

     Жвавим та емоційним було обговорення у якому взяли участь Ольга Бузу, Олег Хоржан, Малгоршата Краєвська, Крістіна Куровська, Грегорз Зшурек, Ізабелла Расзка, Бята Кемпа, Станіслав Горбатович, Адріана Шарафінська, Роберт Добринський та ін. По завершенню учасники круглого столу отримали сертифікати і визначилися із порядком денним ІІ україно-польського круглого столу з обміну досвідом у сфері оцінки земель та нерухомості.



     Наступний круглий стіл відбудеться у квітні 2019 року у Вроцлавському університеті наук про життя (м. Вроцлав, Польща).

 Тарас Євсюков,
декан факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook