Батурин: гуманітарії шляхами славної історії

5 листопада 2018 року

     Суботній день 3 листопада 2018 р. для колективу гуманітарно-педагогічного факультету був ознаменований яскравою подією – екскурсійною поїздкою до столиці гетьманщини – Батурина, ініційованої генератором творчих ідей – деканом гуманітарно-педагогічного факультету Василем Дмитровичем Шинкаруком і головою профспілки факультету – Інною Миколаївною Савицькою.
     Така подорож стала можливою за сприяння ректорату і профспілки Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Екскурсійний маршрут проліг через с. Козелець, де була перша зупинка групи. Усвідомити відродження Батурина за часів Кирила Розумовського можна через призму збереженої пам’ятки архітектури, пов’язаної з діяльністю гетьмана – собором Різдва Богородиці в Козельці, збудованого на знак вдячності милості Божій до їх роду. Будівництво собору тривало з 1748 по 1763 рр. за проектом і під керівництвом видатного архітектора Андрія Квасова та за участю Івана Григоровича-Барського. Окрасою собору є п’ятиярусний іконостас. В іконостасі вражають чудові ікони, які різняться за розмірами та рівнем художнього виконання. Зупинка в с. Козельці стала символічною ще й тому, що 3 листопада (напередодні дня Святого Дмитра Солунського) – черговий день поминання померлих родичів: у храмах проводяться спеціальні панахиди; люди моляться за упокій душ покійних, просячи Бога простити їм грішні діяння і дарувати Царство Небесне.

     Далі екскурсію продовжено до м. Батурин – невеликого містечка в Чернігівській області – найяскравішої пам’ятки козацької доби, оскільки тривалий час місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, зокрема, Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського. Для усіх шанувальників історії та архітектури тут у 1993 (саме в цей період, вище керівництво країни прийняло рішення про створення такого місця) створено Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця». Сьогодні музейний комплекс займає більш як 56 га. і славиться своїми історично важливими об’єктами.

     Цитадель Батуринської фортеці – це відтворення козацької фортеці з гетьманським будинком у центрі. Автентична цитадель із фортецею була повністю зруйнована у 1708 році московським військом на чолі з князем Олександром Меньшиковим, а усіх мешканців фортеці московити жорстоко вбили. Причиною стало те, що гетьман Іван Мазепа виступив проти Петра І у війні на боці Шведського королівства. Цитадель була відтворена у 2008 році.
     З оглядового майданчика відкривається неперевершений краєвид на заплаву ріки Сейм.

     Центральним об’єктом заповідника «Гетьманська столиця» є триповерховий палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, побудований у 1799–1803 роках архітектором Чарльзом Камероном. Останній гетьман Козацької держави побудував його на березі, над річкою Сейм. Після смерті Розумовського його син Андрій переважно жив у Відні і зовсім не цікавився палацом, яким опікувався управитель. Невдовзі після смерті гетьмана у палаці сталась масштабна пожежа, яку, за однією з версій, влаштував сам управитель, щоб замести сліди власних крадіжок. Тривалий час палац був у занедбаному стані. У ХХ столітті було кілька спроб реставрувати палац, проте лише на початку третього тисячоліття – у 2003-2008 роках його реставрували і він набув свого теперішнього вигляду. Територію навколо палацу займає красивий ландшафтний парк, у якому можна погуляти та перепочити, милуючись цвітінням троянд.

     Ще одна пам’ятка архітектури в Батурині, Воскресенська церква, була побудована у 1803 році, одночасно з палацом Розумовського. Церкву побудували на місці зруйнованого мазепинського Троїцького собору, і, за легендою, вона була побудована з цегли розібраної вежі Мазепи. Розумовський помер у рік завершення будівництва храму, і, згідно з заповітом гетьмана, він був похований у склепі на території Воскресенської церкви. Це одне з небагатьох поховань українських гетьманів, яке збереглося до наших днів.

     Унікальною пам’яткою садово-паркового мистецтва XVII ст. є Кочубеївський парк, який зачаровує своїм спокоєм. Парк був створений генеральним суддею Василем Кочубеєм на базі природної діброви. На території парку розташований Будинок Кочубея, побудований в другій половині XVII століття. Це єдина споруда в Батурині часів гетьманів Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи, що зберігся до наших днів.

     Екскурсія вразила безцінними пам’ятками історії нашої держави. Собор Різдва Богородиці, Палацово-парковий ансамбль Кирила Розумовського, музей археології Батурина, Воскресенська церква-усипальниця гетьмана Розумовського, цитадель Батуринської фортеці, пам’ятник жертвам Батуринської трагедії 1708 року, скульптурна композиція «Гетьмани. Молитва за Україну» залишили незабутні враження, дозволили насолодитися чудовою архітектурою, поглибити знання з історії України, адже історія Батурина – це значна частина розвитку нашої країни.

     А ще прекрасна подорож подарувала чудовий настрій, незрівнянне задоволення та дозволила здорово провести своє дозвілля. Запрошуємо усіх приєднатися до учасників туру вихідного дня!

Тетяна Семашко,
кафедра журналістики та мовної комунікації

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook