Навчальна практика з терапії в навчально-дослідних господарствах НУБіП України триває

31 жовтня 2018, 9:00

З 22 жовтня практику з дисципліни «Внутрішні хвороби тварин» проходили студенти 9 групи 3 курсу (скорочений термін навчання) і студенти 4 курсу (основного терміну навчання) 1 групи на базі ВП НУБіП України НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка. 

Під час практики студенти відпрацьовували терапевтичну майстерність щодо відбору крові, ін’єкцій, вливань, зондування тощо. Проводили лікувальні маніпуляції за респіраторних хвороб тварин і розладів травлення (найчастіше діагностували), проводили аерозольну безапаратну дезінфекцію та ін.

 
Однак, перш за все, під час практики студенти вчилися аналізувати умови утримання і стан кормової бази для великої рогатої худоби у господарстві. Адже, навіть найкраще поголів’я можна загубити невмілими господарськими діями. Студенти звернули увагу, що грубих і соковитих кормів у господарстві заготовили в достатній кількості. Про якість заготовленого корму будемо судити з результатів диспансерного дослідження. А от проведені дослідження крові, сечі та молока вже зараз показали, що в господарстві присутні патології обміну речовин, зокрема кетоз.

 
Під час проведення морфологічного аналізу крові студенти виявили, що більшість тварин потерпають від анемії. Особливо це стосується щойно розтелених корів. Навіть сухостійні корови (які повинні мати найкращі фізіологічні показники крові) мали показники, близькі до нижньої межі норми. Та й не дивно, бо це навчально-дослідне господарство розміщене в біогеохімічній провінції, ґрунти і вода якої дефіцитні за рухомим формами йоду, кобальту та ін. Завжди в цьому господарстві було рекомендовано застосування преміксів з відповідним набором макро- і мікроелементів. Важливо це зробити зараз, коли тварини йдуть на зимовий раціон. 
Сподіваємось, що на практиці студенти зрозуміли, що лікар ветеринарної медицини повинен не лише досконало володіти терапевтичною технікою, а вміти аналізувати ризики і їх вирішувати.


Хочеться подякувати лікарям ветеринарної медицини господарства Олександру Конончуку та Дмитру Калінському (нашим магістрантам), які ознайомили із матеріально-технічною базою ветаптеки, епізоотичним станом господарства, а також надавали практичну допомогу під час діагностично-лікувальних процедур.
Приємно, що холодної пори року (а тиждень був дуже дощовий і холодний) в гуртожитку було тепло і затишно. Тому, окрема подяка коменданту і співробітникам гуртожитку.


Завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики Костенко В.М.
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Бойко Н.І.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook