«Університетська освіта» для першокурсників у світлинах бібліотеки НУБІП України

8 жовтня 2018 року
Інформаційно-бібліографічний відділ наукової бібліотеки НУБіП України

 

    На базі інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки НУБіП України в рамках вивчення дисципліни «Університетська освіта» викладачами кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів - доцентом Олександром Савченком та асистентом Старковою Ельвіною були проведені практичні заняття: «Інформаційна культура» для студентів I курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Наукова бібліотека НУБіП України є однією із найбільших бібліотек вищих аграрних закладів освіти України. Вона активно сприяє виконанню одного з основних завдань, яке стоїть перед навчальним закладом, – навчити майбутніх спеціалістів самостійно освоювати нове, критично оцінювати й ефективно використовувати інформацію у навчальній і подальшій науково-дослідній або професійній діяльності

    Мета практичного заняття: ознайомити студентів зі структурою бібліотеки та правилами користування; формувати навички самостійного інформаційного пошуку в автоматизованих бібліотечних системах, базах даних і мережі інтернет; підвищити рівень інформаційної культури студентів.

     Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки – Лариса Сідько разом зі співробітниками: Людмилою Артюх, Ольгою Брагар, Антоніною Бабич спочатку розповіли про організацію і ведення системи каталогів бібліотеки потім навчали першокурсників, як здійснювати пошук необхідної інформації в традиційному та електронному каталозі, як можна завантажити повні тексти навчально-методичної літератури з електронної бібліотеки та електронного каталогу наукової бібліотеки.

  

     Студенти дізналися про склад наукової бібліотеки, який складається із 5 відділів: комплектування, наукової обробки документів і організації каталогів; інформаційно-бібліографічного; інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення; обслуговування навчальною літературою; обслуговування науковою та художньою літературою.

    Працівники інформаційно-бібліографічного відділу навчили студентів  самостійно орієнтуватися в бібліотечному фонді; підбирати літературу, користуючись алфавітним, систематичним каталогами та систематичною картотекою статей.

     Відвідувачів також зацікавила інформація про національний депозитарний фонд бібліотеки FAO (Food and Agricultural Organization) в Україні. У даний час депозитарний фонд становить понад 1000 документів англійською мовою, у т.ч. аналітичні матеріали, статистичні збірники, звіти та ін.

     Практика показала, що проведення занять "Інформаційної культури" має позитивний результат: значно збільшилась кількість студентів, які користуються електронним каталогом та базами даних самостійно.

   Такі заняття мають на меті допомогти студентам розвинути творче мислення, сформувати знання і навички інформаційного забезпечення навчальної та науково-дослідницької діяльності.

 

     Висловлюємо велику вдячність працівникам бібліотеки  за цікаву змістовну доповідь  про діяльність бібліотеки та екскурсію.

Ельвіна Старкова,
к.т.н., асистент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook