На факультеті ветеринарної медицини відзначили Всесвітній день боротьби зі сказом

3 жовтня 2018 року

     Протягом останніх трьох років у Національному університеті біоресурсів і природокористування України відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом (WRD). Організатором даного заходу є кафедра епізоотології та організації ветеринарної справи на чолі з д. вет. н., професором Недосєковим Віталієм Володимировичем, національним експертом щодо сказу, який є одним з провідних рабіологів світу. Не виключенням став і цей рік. Так, 28 вересня на базі факультету ветеринарної медицини з ініціативи благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центру контролю хвороб» (CDC, Атланта, США) та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я відбулися заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі сказом. Це єдиний захід, що сприяє обізнаності громадян щодо запобігання сказу та дає можливіть об’єднатись представникам медичних та ветеринарних установ з метою обміну досвідом.

     Темою WRD – 2018 є «СКАЗ: поділись знаннями. Збережи життя», що відображає глобальну мету: досягнення нульової смертності людей від сказу до 2030 року. Основною місією конференції є вирішення однієї з найважливіших проблем – потреби підвищення інформативності щодо актуальності проблеми сказу в Україні, його  поширення серед диких і домашніх тварин, наслідки при зараженні людей і тварин, а також привернути увагу до проблем моніторингу на основі геоінформаційних систем, діагностики  і профілактики сказу на сучасному рівні.

     До роботи конференції були залучені представники Держпродспоживслужби, епідеміологи, представники МОЗ, епізоотологи, рабіологи, науковці міжнародного рівня, науково-педагогічні працівники, аспіранти профільних кафедр Національного університету біоресурсів і природокористування України, Київського медичного університету та Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Харківської державної зооветеринарної академії, виробники вакцин проти сказу тварин, практикуючі лікарі, представники громадських організацій, студенти.

     Державну службу представляв начальник Управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Микола Сонько. Він виступ із доповіддю: "Сказ, епізоотична ситуація в Україні у 2018 році" та зазначив, що у 2018 році уперше за останні роки антирабічна вакцинація диких м’ясоїдних тварин охоплює близько 32 тис. квадратних кілометри, тобто, майже всю територію України.

 

     За результатами обговерення та загальної дискусії визначено найбільш актуальні проблеми, що потребують невідкладного рішення. Основними завданнями  на сьогодні є:
1.   Розгляд боротьби зі сказом в якості пріоритетного завдання.
2.  Покращення якості роботи ветеринарного управління за рахунок активного застосування Україною інструменту МЕБ – Показники, Бачення та Стратегія (ПБС) для підвищення рівня його ефективності та компетенції у справі боротьби з основними хворобами тварин і зоонозами, у тому числі сказом.
3.   Розробка спільно з міжнародними організаціями грунтовних і надійних  національних програм щодо ліквідації сказу; координування стратегічних програм боротьби/ліквідації осередків сказу між сусідніми країнами до повного викорінення хвороби.
4.   Підвищення  рівня інформованості населення про сказ завдяки обміну інформацією і досвідом у співпраці між медичними, ветеринарними організаціями та організаціями захисту довкілля.  Залучення ЗМІ.
5.   Впровадження нових науково-методичних підходів, інформаційних баз даних і програмних засобів.
6.  Удосконалення системи моніторингу у реєстрації випадків сказу (у тому числі у кажанів) на глобальному рівні. Створення ефективних систем по збору, обробці, аналізу та розповсюдження даних про сказ при технічному сприянні міжнародних організацій (МЕБ, ВООЗ, EС, ФАО).
7.  Підвищення ефективності державного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на основі впровадження сучасних технологій прискорених, специфічних і чутливих методів лабораторної діагностики, відповідно до принципів належної лабораторної практики (GLP).
8.  Державним лабораторіям, підприємствам та науково-дослідним установам  впровадити спільну розробку програм з міжнародної гармонізації методів лабораторної діагностики та контролю вакцин.

     Також в рамках конференції на базі навчально-науково-виробничого клінічного центру «Ветмедсервіс»  з 24 по 28 вересня 2018 року разом з співробітниками кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи та лікарями клініки була проведена безкоштовна вакцинація дрібних домашніх тварин проти сказу. Також профілактичні щеплення проти сказу були зроблені усім тваринам стаціонару. У протиепізоотичних заходах взяли участь і студенти-гуртківці.


     Слід відмітити, що співробітники кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, відвідали ряд шкіл, зокрема, школу І-ІІІ ступенів № 308 Деснянського району міста Києва та гімназію №59 ім. О.М. Бойченка, у яких провели ознайомчий курс лекцій щодо проблеми сказу для учнів молодших та старших класів. Даний захід можна віднести до одного з напрямків профорієнтаційної роботи, оскільки крім проблематики сказу на лекціях був презентований наш університет.

     А напередодні, 27 вересня 2018 року, на кафедрі епізоотології та організації ветеринарної справи була проведена відкрита лекція на тему «Сказ: поділись знаннями - збережи здоров'я». Лекцію провів завідувач кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, д.вет.н., професор Недосєков Віталій Володимирович.

Завідувач кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, професор Віталій Недосєков,
доцент Олександр Мартинюк,
асистент Максим Жуковський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook