Бережанська гімназія: сторінки історії

20 вересня 2018 року

20 вересня 2018 року у конференц-залі Бережанського краєзнавчого музею відбулася VІ наукова конференція з Міжнародною участю «Бережанська гімназія: сторінки історії», присвячена 100-річчю Української революції 1917-1921 рр., 170-річчю революції 1848-1849 рр. «Весна народів» та 38-річчю Бережанського краєзнавчого музею. До її організації долучились ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут», Бережанська районна рада, Бережанська районна державна адміністрація та Бережанський краєзнавчий музей. 


Із вступним словом до учасників конференції звернулась директор краєзнавчого музею, заслужений працівник України Н.А. Голод подякувавши всім співорганізаторам конференції за хорошу роботу, а гостям побажала незгасаючого творчого потенціалу та найкращих вражень від перебування на Бережанщині. Учасників наукової конференції привітали: заступник голови районної ради Р.К. Висоцький, заступник голови районної державної адміністрації В.Є. Зінчук, від імені директора нашого навчального закладу, професора М.М. Жибака вітальні слова передав В.М. Зайчук. На конференції були присутні науковці різних областей нашої держави. 

Свої наукові доповіді презентували також і працівники інституту, зокрема к.і.н., доц. О.С. Троханяк «Визначне місце Бережанщини в ході формування УГА та захисту Західноукраїнської Народної республіки» та «Побудова і діяльність ЗУНР в повітах на прикладі Бережанщини» і завідувач відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ В.М. Зайчук «Бережанська гімназія та її роль в духовному розвитку східної Галичини». 

Учасники наукової конференції були слухачами безлічі наукових робіт та досліджень, присвячених темі історичного розвитку та духовних надбань гімназії в різні роки її буття. Адже Бережанська гімназія – одна з найстаріших гімназій України. Історія Бережанської гімназії - це історія нашого міста, регіону, Галичини в цілому. Із Бережанської гімназії, за словами Богдана Лепкого, «вийшли тисячі священників, професорів, лікарів, урядовців, між ними чимало таких, що зайняли визначні становища й записалися великими буквами в історії свого краю й народу». Немає в нашому краю школи, в якій навчалися і вчили так багато видатних діячів української справи. Тому не випадково колишній гімназист, а згодом письменник Михайло Рудницький назвав її «гніздом орлів над Золотою Липою». Справді, невмирущий дух Бережанської гімназії. 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook