МЕТОДИКОЮ ОТРИМАННЯ, РОЗМОРОЖУВАННЯ ТА ОЦІНКИ ЯКОСТІ СПЕРМИ ПЛІДНИКІВ ПОВИНЕН ВОЛОДІТИ КОЖЕН СТУДЕНТ

24 вересня 2018 року

Штучне осіменіння тварин уже давно стало невід'ємною частиною відтворення як продуктивних, так і дрібних домашніх тварин. Його належна організація та шляхи попередження неплідності у самок є головним завданням лікаря ветеринарної медицини.
Ефективність заплідненості самиць за штучного осіменіння в першу чергу залежить від якісних показників сперми, отриманої від плідника. Лише біологічно повноцінні спермії можуть забезпечити високий відсоток заплідненості яйцеклітин. Тому кожен студент факультету ветеринарної медицини, який вивчає дисципліну «Практичне акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.-г. тварин», повинен оволодіти методикою отримання сперми у самців, знати особливості розморожування сперми, замороженої у гранулах, паєтах, уміти провести органолептичну (колір, запах, об’єм, консистенція) та мікроскопічну (активність, густина, концентрація, кількість живих та патологічних форм) оцінку отриманого еякуляту.
Тому лабораторне заняття, яке було проведено 20 вересня 2018 р. к.вет.н., доцентами С.С. Деркачем та Ю.В. Жуком студентам 3 групи 3 курсу повного терміну навчання, були присвячені темі: «Отримання та розморожування сперми плідників. Мікроскопічна оцінка сперми за рухливістю та густиною».

Сергій Степанович ознайомив студентів з особливостями отримання сперми у пса та показав, як практично її отримати. Студентами було проведено оцінку нативної сперми пса за органолептичними показниками: кольором, запахом, консистенцією та об’ємом. Відпрацьовано методику виготовлення препарату «роздавлена крапля», проведено мікроскопічну оцінку сперми, зокрема, визначення густини та активності сперміїв у виготовлених ними препаратах.


Крім того, студентами відпрацьовано методику розмороження сперми бугая у паєтах та її оцінку.


Доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Ю. Жук


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook