ЦІКАВА І ЗАХОПЛЮЮЧА ЕКСКУРСІЯ В МУЗЕЙ МЕТРОПОЛІТЕНУ

19 вересня 2018 року
м. Києва, пр. Перемоги, 35
ЦІКАВА І ЗАХОПЛЮЮЧА ЕКСКУРСІЯ В МУЗЕЙ МЕТРОПОЛІТЕНУ
Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції завжди з цікавістю відвідують екскурсії, що присвячені історії Києва. Цього разу група студентів ТПМ-3-2 разом зі своїм наставником, доцентом кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Марією Жеплінською відвідала унікальний музей метрополітену, в якому представлена історія звичного для киян метрополітену, який є зручним і популярним транспортом серед містян.

 

Музей був відкритий у 2000 році до сорокаріччя його існування в Києві.  

Перші поїзди метро складалися з трьох вагонів. Асоціативно експозиція також розміщена в трьох залах. Інформація представлена на стендах та вітринах. Над стендами в хронологічному порядку розміщені великі фотографії станцій та вказані роки пускових ділянок. А ще можна посидіти в кріслі першого керівника метрополітену!

Перший зал присвячено спорудженню та відкриттю черг метрополітену різних років. Тут студенти розглядали документи та фото перших років будівництва та роботи метро, особисті речі попередніх керівників метрополітену, нагороди ордени та багато іншого. Також тут є особливий експонат ― діючий макет станції "Дніпро" у типорозмірі 1:87 із першим депо у тому вигляді, який вони мали у 1960-65 рр. Можна проглянути, як відбувався підйом вагонів типу Д на естакаду станції. 

Другий зал присвячено службам метрополітену. На кожному із стендів ― розповідь про підрозділ і людей, які в ньому працювали та працюють. У вітринах служби рухомого складу та депо ― моделі вагонів і частини обладнання. Є тут і історичні реверсивки ― "ключі" машиніста від поїзду. У цьому ж залі студенти ознайомилися з колекцією проїзних документів ― як київських, так і інших метрополітенів світу. Один з перших квитків київського метро, жетони та паперові квитки початку 1990-х років, а також безліч місячних проїзних, від картонних до магнітних і електронних, розміщено у музейній вітрині. Крім того, тут є символічні ключі та запрошення на відкриття станцій ― саме у Києві вдалося зберегти найбільшу в СНД колекцію. 

У третьому залі встановлено перший первинний годинник із центральної часової станції метро, що синхронізував час та інтервали, діючий макет роботи оборотного тупику (виконано у типорозмірі 1:87). На стендах цього залу розміщено інформацію про підрозділи – службу воєнізованої охорони, служби ЕМ, ТС, П, а також про інформаційно-обчислювальний центр і проектно-конструкторське технологічне бюро метрополітену.

Дізнатись цікаві факти та ще більше корисної і захоплюючої інформації про київський метрополітен можна лишу тут, в музеї – такий висновок зробили студенти!

Наставник групи ТМП-3-2, доцент Марія Жеплінська 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook