Інвентаризація лісів: аспіранти, магістри та студенти-дослідники завершили другий сезон польових робіт на базі Боярської ЛДС

8 вересня 2018 року

     В Україні до нині триває обговорення очевидної і безсумнівної (на думку авторів) необхідності запровадження повномасштабної національної інвентаризації лісів, але скоріше за все українці не будуть знати достовірної інформації про ліси своєї державище, як мінімум, десятиліття. Провідні європейські країни мають майже сторічний досвід інвентаризації лісів для того, щоб знати все про лісові ресурси і приймати ефективні управлінські рішення.
     В умовах бурхливого розвитку технологій з’являються нові можливості для розвитку методів інвентаризації лісів. Саме тому, кафедра таксації лісу та лісового менеджменту обрала одним з пріоритетних завдань – створення новітніх рішень для удосконалення інвентаризації лісових ресурсів за використання дистанційних технологій.

     Дослідні роботи для розробки технічних рішень і методичних засад, зокрема, виконуються на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Вчені планують не лише розробку нових способів і методик для підвищення ефективності лісоінвентаризаційних робіт, а й створення мережі пробних площ і аналітичної бази для інвентаризації лісового фонду дослідної станції. Це дозволить збирати достовірну інформацію про стан та динаміку лісів з використанням статистичних методів та забезпечить підтримку прийняття управлінських рішень.

 

     Протягом 2017-2018 рр. науковцям кафедри таксації лісу та лісового менеджменту разом з аспірантами, магістрами і студентами-дослідниками (гурток «Таксатор») вдалося закласти 171 кругову пробну площу в межах дослідного полігону для використання дистанційних і наземних методів дослідження.

    Окрема увага приділена вирішенню завдання інвентаризації вуглецю в лісових екосистемах Боярської ЛДС (виконавець – аспірант Дячук П.П.) за результатами польових досліджень, даних зйомки з безпілотного літального апарата та космічної зйомки. Реалізація таких досліджень дозволить суттєво підвищити ефективність оцінювання депонованого вуглецю в лісовій біомасі та у майбутньому зменшити невизначеність у визначенні бюджету вуглецю.

Андрій Білоус,
в.о. завідувача кафедри,
Віктор Миронюк,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook