Ректор університету на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка

5 вересня 2018 року

 4 вересня 2018 р. відбулося планування роботи університету на вересень місяць поточного року на базі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. При цьому ректор університету Станіслав Ніколаєнко, члени ректорату та запрошені детально ознайомились із матеріально-технічною базою кафедр інституту і у тому числі кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка (далі АРС).


Зустріч ректора університету

На кафедрі АРС гостей із науковою проблемною лабораторією та навчальними лабораторіями познайомив її завідувач Віталій Лисенко. На початку були продемонстровані технічні засоби та системи, що використовуються співробітниками кафедри для вирішення наукових задач: коптери з різноманітними сенсорами та спеціалізованим програмним забезпеченням для дистанційного аналізу станів рослинних насаджень, телекомунікаційна система для аналізу якості функціонування сучасних енергетичних засобів і мереж передачі інформації, фітотрон із комп’ютерно-інтегрованою системою для моделювання природних умов вирощування рослин, автоматизована біогазова установка для оцінки інтенсивності виділення біогазу на основі застосування ензимів та деструкційної обробки різних видів енергетичних культур, моделюючі системи для мінімізації енергетичних втрат у спорудах закритого грунту.


У науковій проблемній лабораторії

Результати наукових досліджень були втілені і в навчальні лабораторії: автоматизації технологічних процесів, комп’ютерно-інтегрованих технологій, робототехнічних комплексів та систем, мікропрцесорної техніки, промислової електроніки, автоматизації технологічних процесів тощо. Усе зазначене функціонує завдяки використанню комп’ютерно-інтегрованих систем автоматизації, побудованих на використанні інтелектуальних алгоритмів обробки інформації.
Майже в кожній лабораторії кафедри протягом останнього року відбулось оновлення обладнання та лабораторних стендів, а деякі з них – з’явилися вперше. Так ректор університету перерізав символічну червону стрічку з нагоди відкриття на кафедрі двох навчальних лабораторій: "Комп'ютерно-інтегровані технології" (відповідальний ст. викладач к.т.н. Тарас Лендєл) та “Робототехнічні комплекси та системи” (відповідальний доцент, к.т.н. Ігор Болбот).

Відкриття лабораторій комп’ютерно-інтегрованих технологій та робототехнічних комплексів та систем

На розроблених стендах, виконаних на основі контролерів Arduino з підключеними до них технічними засобами автоматики, студенти зможуть виконувати завдання з дисциплін "Комп'ютерно-інтегровані технології" та "Електронні пристрої в системах керування". Отримані знання у зазначеній лабораторії студенти зможуть використати для реалізації SCADA-систем.
Використовуючи обладнання лабораторії роботехнічних комплексів та систем студенти мають змогу програмувати та відлагоджувати робототехнічні системи. Працюючи зі 3D сканером SHINING 3D EINSCAN SE, студенти мають змогу створювати 3D моделі, що в подальшому використовуються для друку їх образів на 3D принтері ANETE12. Для друку растрової і векторної графіки використовується графобудівник, побудований на платформі Makeblock XY PLOTTER, основою котрого є мікроконтролер Atmega 328P. У лабораторії також встановлено робот-гравіювальник Makeblock LASERBOT, котрий не лише створювати неглибокі гравіювання на поверхнях, а й ріже певні матеріали невеликої товщини. «Мозком» такого робота є контролерна система Mega Pi. Для вивчення основ побудови людиноподібних роботів було закуплено та встановлено робот-гуманоід XYZ Robot Y-01, поведінку котрого студенти будуть програмувати.


У лабораторії робототехнічних комплексів та систем

Величезна робота проведена працівниками кафедри щодо створення сучасної сертифікованої навчальної лабораторії Schneider Electric із засобами промислового контролю та енергоефективності для потреб агропромислового комплексу: спроектовано, змонтовано і запрограмовано навчально-наукові стенди для керування основними споживачами електричної енергії – асинхронними коротко-замкнутими електричними двигунами та розроблено стенди для імітаційного моделювання системи автоматичного регулювання (відповідальний ст.викладач, к.т.н. Володимир Грищенко).

У сертифікованій лабораторії, оснащеній сучасним мікроконтолерним обладнанням фірим Шнайдер Електрик

Співробітники кафедри представили суттєво оновлену навчальну лабораторію з автоматизації типових технологічних процесів, обладнану сучасними автоматизованими системами керування на основі прогамованих контролерів лінійки «Овен» (відповідальні доценти Алла Дудник, Микола Кіктєв, Євгеній Лукін). Обладнання придбано з залученням позабюджетних коштів, а його монтаж, програмування та налаштування виконано співробітниками кафедри. У цій лабораторії також представлені макети автоматизованих сільськогосподарських об’єктів, котрі були розроблені студентами при виконанні курсових, дипломних проектів і випускних магістерських робіт.
Особливо добре попрацював при оновленні навчальних лабораторій ст. викладач Анатолій Руденський, зусиллями котрого вдалося в короткий термін запрограмувати та налагодити роботу кількох непростих лабораторних стендів.

 

У лабораторії автоматизації технологічних процесів

Студенти кафедри привітали ректора і висловили щиру подяку за увагу до проблем студентства, розуміння та постійну підтримку. Зі свого боку ректор висловив побажання щоб їх прагнення до знань та самовдосконалення постійно зростали, а навчання в університеті було успішним та, не зважаючи на тимчасові труднощі, приносило задоволення.

Ректор у розмові зі студентами в лабораторії мікропроцесорної техніки


Доцент кафедри АРС Наталія Заєць.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook