ІХ Міжнародний навчально-практичний курс з підготовки бакалаврів на тему "Радіоактивність та ядерна енергетика"

9 липня 2018 року
НУБіП України
З 24 червня по 8 липня в нашому університеті пройшов  ІХ Міжнародний навчально теоретико-практичний курс «Радіоактивність та ядерна енергетика», який традиційно організовується спільно з Університетом Вагенінген (Нідерланди).
Перший тиждень був проведений в Університеті Вагенінген, де учасники отримали знання з радіаційної безпеки та ядерної енергетики від провідних вчених Університету Вагенінген та інших наукових установ Нідерландів. 
 
 
Всіх учасників курсу було розподілено на 10 груп, кожна з яких отримала свою тему для дослідження протягом цих двох тижнів. І вже у перший день студенти представили результати своєї роботи – постерні презентації в яких відобразили три золоті правила, якими вони керуватимуться, спільно працюючи над розкриттям обраного напряму досліджень. Дві найкращі доповіді були відзначені смачними подарунками!
 
 
 
Далі була напружена робота. Лекції, групова робота, консультації з експертами та практичні заняття у лабораторії Інституту безпеки харчових продуктів – RIKILT. Тут учасники навчилися відбирати зразки зеленої маси рослин та води для подальшого спектрометричного аналізу вмісту радіонуклідів, а також пройшли науковий квест з ідентифікації радіоактивних ізотопів за типом та енергією іонізуючого випромінювання від 5-ти підготовлених зразків.
 
 
 
 
 
Закінчився перший тиждень представленням презентації кожної групи, в якій студенти представили план фінальної презентації, опрацьовані літературні джерела та чітко окреслені питання, відповідаючи на які буде максимально розкрито обрану тему.
 
 
 
А вечір останнього дня студенти з НУБіП у супроводі колег з Вагенінгена та кураторів провели в столиці Нідерландів Амстердамі. Гуляючи вузенькими вуличками цього красивого міста, всі отримали незабутні враження.
 
 
На базі НУБіП пройшов другий тиждень міжнародного курсу, який теж був не менш насиченим та цікавим. Наш університет радо зустрів учасників в своїх стінах, де для них були проведені лекції провідних вчених у галузі радіобіології і радіоекології: академіка Ігоря Гудкова, професора Валерія Кашпарова, одного із співзасновників компанії Чорнобиль тур Сергія Мирного та старшого наукового співробітника кафедри радіобіології та радіоекології Олени Паренюк.
 
 
 
 
Вже в котре традиційно під час візиту проходить дружній матч з футболу між учасниками курсу з України та Нідерландів.
 
 
 
 
 
Наступний день учасники провели на кафедрі радіобіології та радіоекології, де пройшли практичну підготовку з відбору проб ґрунту та визначення в ньому питомої активності 137Cs.
 
 
 
 
 
Вранці 5 липня, згідно програми учасники курсу відправилися на екскурсію до Зони відчуження. Де на чолі з Сергієм Мирним була проведена екскурсія найвідомішими та найцікавішими місцями віднедавна створеного тут біосферного заповідника та 10-кілометрової охоронної зони ЧАЕС.
 
 
 
 
 
 
 
 
Завершився курс презентаціями кожної з 10 підгруп. Приємно констатувати, що з кожним наступним роком науковий рівень доповідей зростає. Студенти стараються опрацювати максимальну кількість інформації з обраної теми та не забувають про креативність при підготовці презентації та доповіді. Вже традиційно серед 10 доповідей були відзначені дві – за найкращу доповідь (група №6 «Видобуток та збагачення урану») та за найбільш глибоке наукове розкриття теми дослідження (група №8 «Технології та розвиток ядерної енергетики»). Після цього всі відправилися до студентської їдальні на дружню вечерю, де відбулося закриття цьогорічного курсу та вручення сертифікатів.
 
 
 
 
Дякуємо всім за участь та допомогу в організації і проведенні цього курсу. З нетерпінням чекаємо наступного, вже десятого, Міжнародного навчально-практичний курсу «Радіоактивність та ядерна енергетика».
 
Іллєнко Володимир
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook