Україна-Німеччина: перші наукові результати роботи аналітичної лабораторії AGMEMOD в НУБіП

11 липня 2018 року

У період з 27 по 29 червня 2018 в м. Галле (Німеччина) відбулася щорічна конференція Лейбніц Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (ІАМО) – так званий ІАМО Форум на  тему: «Великомасштабне сільськогосподарське виробництво – для прибутку і суспільства?».

 
Форум IAMO 2018 – це платформа для досліджень, яка аналізує економічні, підприємницькі та соціальні аспекти великомасштабних сільськогосподарських підприємств. Щороку IAMO об'єднує фахівців з питань науки, політики та сільського господарства для обміну знаннями та досвідом. У серії конференцій, започаткованих у 2003 році, міжнародні учасники представляють і обговорюють поточні результати досліджень, виводять політичні рекомендації щодо дій та визначають напрямки майбутніх досліджень, які пов'язані з аграрною політикою.
 
Географічна орієнтація конференції поширюється в основному на країни з перехідною економікою Східної Європи, колишнього Радянського Союзу, Східної Азії, а також країни Латинської Америки, Європейського Союзу, Північної Америки.
 
В ІАМО Форумі брали участь близько 150 представників міжнародної науки, політики та приватного сектору. Основні теми для дискусій в рамках ІАМО Форуму точилися довкола факторів розвитку агрохолдингів, перспектив та викликів для їх діяльності, а також їх взаємодії із основними стейкхолдерами та суспільством. 
 
В роботі Форуму ІАМО 2018 взяла участь аспірант економічного факультету Ірина Чебан, яка виступила з доповіддю на тему: «Моделювання майбутніх перспектив ринку рідкого біопалива в Україні з фокусом на великомасштабних виробників: аналіз часткової рівноваги». 
 
 
Дослідження вперше виконане із застосуванням моделі AGMEMOD, яку 31 січня 2018 року було урочисто передано економічному факультету нашого університету Німецько-українським агрополітичним діалогом.  Дана модель застосовується Єврокомісією для аналізу Спільної аграрної політики та розвитку агропродовольчого ринку і базується на використанні моделі часткової ринкової рівноваги. Таким чином AGMEMOD допомагає приймати правильні політичні рішення. Для впровадження в науковий та навчальний процес даної моделі при кафедрі глобальної економіки створено в 2018 р. навчально-наукову лабораторію AGMEMOD.
 
Крім того, у період з 2 по 5 липня 2018 декан економічного факультету Анатолій Діброва, вчений секретар університету Оксана Барановська, заступник НДІ лісового господарства Олександр Соваков та аспірант Ірина Чебан взяли участь у спеціалізованій інформаційній поїздці до Німеччини організовану проектом «Німецько-український агрополітичний діалог» за підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини на тему: «Організація та фінансування досліджень у галузі сільського та лісового господарства».
 
В рамках поїздки брали також участь також представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Науково-дослідних інститутів НААН України, Державного агентства лісових ресурсів України.
 
Відповідно до програми відбулися зустрічі в Федеральному міністерстві продовольства та сільського господарства, Федеральному науково-дослідному інституті сільських регіонів лісівництва та рибальства ім. Тюнен (Тюнен-Інститут), Університет Гумбольта в Берліні, Міністерство сільського розвитку, довкілля та сільського господарства землі Брандербург та Інститут аграрної техніки і біоекономіки Співтовариства Лейбніца. 
 
 
Головною метою спеціалізованої інформаційної поїздки делегації стало вивчення досвіду Німеччини щодо організації, структури та фінансування досліджень в галузі сільського та лісового господарства», а також застосування програми AGMEMOD, як складової частини досліджень в сільському господарстві.
 
В рамках програми відбулася зустріч з паном Штефаном Ланге, головою Інституту ринкового аналізу та пані Вереною Лаквай, членом команди AGMEMOD в Тюнен-Інституті, яка займається, в тому числі, і Україною. 
 
 
 
 
При зустрічі було обговорено організацію, фінансування, погодження завдань щодо дослідницької роботи в Тюнен-Інституті та подальшу співпрацю з НУБіП України з використання моделі AGMEMOD.
 
Віталій Нагорний
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook