Краєзнавчі небокраї бакалаврів-міжнародників

12 червня 2018, 10:03
 
На початку червня закінчилась весняна заліково-екзаменаційна сесія. Здавалось, можна зрештою попрощатись та роз’їхатись на заслужений наполегливою студентською працею відпочинок в очікуванні близького подиху другого (не жартуй!) курсу навчання. Проте кафедра міжнародних відносин і суспільних наук приготувала першокурсникам цікавий й корисний сюрприз, а саме планову краєзнавчу навчально-ознайомчу практику як своєрідний практичний додаток до дисципліни Вступ до спеціальності.
 
Нема чого й казати про нагальну необхідність майбутнім дипломатам, та й просто фахівцям з міжнародних відносин якомога досконаліше пізнавати все, що воно пов’язано із особливостями існування рідної країни, в тому числі й не в останню чергу її краєзнавчих обріїв. Людина, на яку покладений обов’язок представляти та захищати інтереси своєї держави на міжнародній арені просто не має професійного та морального права не знати історію власної держави. Багато в чому саме на історичних аспектах будуються дипломатичні відносини між країнами, адже в залежності від того, як представити свою країну, як донести її могутність, її історичну значущість залежать подальші долі співпраці на міжнародній арені. Саме тому краєзнавча практика здатна дати той багаж знань, що їх кожен дипломат повинен нести з собою впродовж усієї служби. А, наприклад, музеї – це ті осередки, де збирають не тільки археологічні знахідки та цінні артефакти, це місця, де вибудовується логічний ланцюг подій, руху та розвитку держави, за допомогою яких справжній дипломат зможе гідно представити Батьківщину на світовій арені та підняти імідж державу на найвищий щабель світової системи міжнародних відносин. Тому саме цей вид практики дає можливість зрозуміти важливість вивчення та знання історичної спадщини для майбутніх дипломатів. На разі студенти вже матимуть уявлення про те як мають діяти та в якому речищі працювати у сфері міжнародних відносин і все це, завдяки, зокрема, детальному дослідженню музейних експозицій та прослуховуванню лекцій з відомими науковцями-істориками та екскурсоводами.
 
До того ж така навчально-ознайомча практика є чудовим експериментальним майданчиком, на якому талановита молодь може познайомитися із специфікою роботи у різних установах та відчути себе професіоналами обраного фаху.
 
Згідно із наказом по НУБіП навчальна краєзнавча практика бакалаврів-міжнародників тривала з 11 по 15 червня, а її базою на основі відповідного договору затверджено Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Методологічною та навчально-методичною її основою стала розроблена кафедрою Робоча навчальна програма краєзнавчої навчально-ознайомчої практики студентів спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».
 
 
 
 
 
 
На організаційно-настановчій сесії практикантів було ознайомлено з наскрізним планом, її цілями й завданнями, правилами поведінки на об’єктах тощо. Кожному з них надані індивідуальні навчально-практичні завдання, роздано щоденники практики та досконало пояснено правила їх заповнення та складання звітів по підсумках роботи. Крім того, було проведено інструктаж з охорони праці та безпеки життєдіяльності на робочих місцях з письмовим оформленням у спеціальному часописі кафедри.
 
Перший день розпочався роботою на затвердженій базі практики – Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору», де практиканти після ще одного детального інструктажу з правил безпеки життя й охорони праці ознайомились з історією, метою та завданнями його створення, меморіальною та центральною його частинами, Залом пам’яті й повною експозицією Меморіалу, деякими особливостями роботи музею, а передусім міжнародною складовою його діяльності.
 
 
 
 
 
 
Наступні дні було присвячено відвідуванню суміжних баз практики. І першою стала робота у Національному музеї історії України, що його фонди нараховують понад 800 тис. унікальних пам’яток історії та культури з прадавніх часів до сьогодення. Крім основної експозиції, присвяченої українській історії, бакалаври детально ознайомились із змістом спеціальних тематичних виставок: «Світ Трипілля», «Нагороди країн світу», «З історії грошового обігу в Україні», «Серж Лифар. Життя для танцю», що вони сьогодні розташовані й працюють в музеї.
 
Юлія Маршак,
студентка групи МВ-17001 б

Сергій Асатуров, доцент кафедри міжнародних відносин
і суспільних наук
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook