Цікавий і насичений подіями тиждень інтенсивних занять з безпеки продуктів харчування за програмою «Penn State Food Safety Short Course»

22 червня 2018 року

     Наступний інтенсивний тиждень занять за програмою «Penn State Food Safety Short Course» розпочався з теми «Введення в мікробіологію харчових продуктів», яка співпадає з дисциплінами, що викладаються на кафедрі технології м’ясних, рибних та морепродуктів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, а саме: «Основи фізіології та гігієни харчування», «Мікробіологія м’яса і м’ясних продуктів», «Фізико-хімічні та біохічні основи переробки м’яса», «Фізико-хімічні та біохімічні основи переробки риби та морепродуктів».

     Але, перед усім, хочеться зазначити, що наші гості налаштовані дуже дружньо і найголовніше, що навчання проходить у невимушеній, іноді навіть веселій атмосфері, що сприяє засвоєнню матеріалу, зближенню студентів, викладачів, наставників і команд загалом. Нагадаю, що всі учасникі курсів поділені на команди для виконання, як практичних так і лабораторних завдань. Наприклад, так свою лекцію почав у понеділок Martin Bucknavage.

     Основними питаннями, які розкривались на заняттях протягом другого тижня навчань були: типи мікроорганізмів та їх характеристика – бактерії, гриби (пліснява та дріжджі), віруси; фактори, які впливають на ріст бактерій; характеристика фізико-хімічних показників продуктів: рН, активність води та діапазон, що сприяє росту мікроорганізмів, плісняви, дріжджів; аналіз мікробіологічного псування; методи відбору проб; розведення; підрахунок колоній на чашках Петрі; біоплівки, лабораторне обладнання. В перший же день були проведені лабораторні роботи з відбору проб продуктів та методики приготування розведень, дослідження мікробіологічних показників методами посіву на петріфільми та чашки Петрі.

 

 

     На наступних заняттях вивчали характеристики таких патогенних мікроорганізмів як Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella, Campylobacter spp., Escherichia coli, Clostridium botulinum,, Clostridium perfingens, Bacillus cereus, Yersinia enterocolitica, Vibrio cholorea, Shigella, імунологічні методи, лабораторне обладнання, методи контролювання.

 

 

  

     Також були розглянуті сучасні методи мікробіологічного дослідження, фальсифікації харчових продуктів, санітарії, розглянуті джерела забруднення харчових продуктів, питання особистої гігієни. Учасники курсу приймали участь у тестах правильного миття рук та правил особистої гігієни, які є обов’язковими для підприємств харчової промисловості.

     Наступного дня після вивчення мікробіології був проведений тест з метою закріплення пройденого матеріалу.

     І цього тижня, як і минулого, учасники курсу працювали в групах за різними індивідуальними завданнями, в результаті кожен учасник мав можливість розповісти про виконану ним частину завдання.

     Наступна лабораторна робота проводилась по визначенню обсіменіння різних поверхонь, які контактують з харчовими продуктами, очищення, миття та перевірки їх якості.

     Не лише насичені заняття, але й важливі події ознаменували цей тиждень – День народження зав. кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП України Владислава Сухенка та студентки 3 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Анастасії Похильченко, яких привітали викладачі та студенти факультету, учасники курсу.

Юлія Крижова,
доцент кафедри технології м’ясних, рибних та
морепродуктів факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook