ЗНАТИ ІСТОРІЮ НУБІП УКРАЇНИ ВІД САМОГО ЇЇ ПОЧАТКУ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО СТУДЕНТА!

17 травня 2018 року
Київський політехнічний інститут, Державний політехнічний музей

Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК завжди поєднюють навчальний процес з виховними заходами - походами на виставки, в музеї, театри, спортивні змагання тощо. Тому не дивно, що саме напередодні святкування 120-річчя створення НУБіПУкраїни студенти 2 курсу 2 групи спеціальності «Харчові технології» разом зі своїм куратором, доцентом кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК Марією Жеплінською відвідали Державний політехнічний музей при Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут» ім. І. Сікорського. І це відбулося невипадково, адже витоки нашого університету ідуть саме з 1898 року, де одним з відділень в КПІ було сільськогосподарське відділення. 

 
 
Музей розташований в учбовому корпусі №6 (колишні майстерні Київського політехнічного інституту). В семи залах розміщено експозиції з історії КПІ та різних напрямків техніки, що охоплюють стан та розвиток науки і техніки в Україні та світі в цілому, а саме: електроніка, приладобудування, радіотехніка, телекомунікації, інформатика, корисні копалини, промислові технології, машинобудування, авіація i космонавтика, транспорт, металургія, електрозварювання, енергетика. Працює експозиція техніки військового зв'язку та стрілецької зброї. Також проводяться виставки, які розширюють рамки музейної діяльності. 
 
 
 
Музей розташований в промисловій будівлі середньовіччя, історичному місці Політехнічного інституту імені імператора Олександра. Пов'язаний з іменами Ігоря Сікорського, Дмитро Менделєєв, Євгена Патона та історичними подіями Першої та Другої світових війн, радянським простором та комп'ютерними науками.

Студенти із захопленням подивилися колекцію, яка включає в себе ранні радянські комп'ютери "МИР-1" і "Промінь", справжній "Восток-4" Космічний корабель і радіоприймач 1917 року. 

 

 
Облаштована прилегла до музею територія: музейна площа, на якій встановлені пам'ятники видатним вченим та конструкторам - Є.Патону, С.Лебедєву, М.Кравчуку, С.Корольову, І.Сікорському.
Поряд з музеєм також знаходяться пам'ятки техніки – танк-паровоз, танк, гелікоптер Маневровий, танк-паровоз серії 9П (1954 року випуску) встановлений на колії біля правого крила музейного корпусу. Легкий багатоцільовий веротоліт Мі-2 - єдиний радянський вертоліт, який не виготовлявся в СРСР. В 1965 році його серійне виробництво було розгорнуто в Польщі. Середній танк Т-34-85, який брав участь у боях Великої Вітчизняної війни в складі Першого Українського фронту, після війни використовувався у Прикарпатському військовому окрузі з навчальною метою, а потім був переданий до музею як експонат.
Встановлений зі зворотнього боку будівлі Державного політехнічного музею танк Т-34 біля входу до технопарку "Київська політехніка" розроблений КБ заводу №183 (Харківський паровозобудівний завод) під керівництвом М. Кошкіна у 1939 році. Т-34-85 прийнятий на озброєння 15 грудня 1943 року. Початок серійного виробництва - березень 1944 року.
Т-34 є найбільш масовою бойовою машиною світу, який брав участь у боях Великої Вітчизняної війни в складі Першого Українського фронту, після війни використовувався як навчальний у Прикарпатському військовому окрузі. Відремонтований та переданий Державному політехнічному музею Львівським бронетанковим ремонтним заводом у 2005 році.

Легкий багатоцільовий веротоліт Мі-2 розробки ОКБ імені М. Міля встановлений ліворуч від входу до відділу Авіації та космонавтики ДПМ (біля пам'ятника Ігорю Сікорському). Перший політ – 9 липня 1961 року, початок серійного виробництва – 1965 рік. Використовується для виконання багатьох цивільних і військових завдань. 

 

 

 

 

Безсумнівно, родзинкою такої зустрічі, проведеної під час перебування в музеї, були комутатори, перший трактор, стрілецька зброя, космічний корабель. Враження від походу в такий музей залишаться надовго в пам’яті студентів, тим більше що травнева погода цьому сприяла як ніколи!
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри ПіОПП АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook