Спікер Школи лідерства НУБіП Роман Шеремета: Україні потрібна експериментальна економіка

16 травня 2018 року

     Серед молодої наукової еліти, яка рухає науку вперед, сьогодні називають імена 11 українців, але, на жаль, вони роблять це не в Україні, а за кордоном.

     Саме з цього і розпочав зустріч з слухачами Школи лідерства НУБіП відомий у світі український вчений, якого три роки тому журнал «Forbes» назвав одним із двох найкращих українських економістів – Роман Шеремета, який завітав до університету на запрошення ректора Станіслава Ніколаєнка та з ініціативи голови Спілки молодих вчених Марини Галат.

     Рідним містом Романа є Івано-Франківськ, де він у 2004 році майже одночасно здобув освіту економіста та фах правознавця. Нині один з кращих молодих економістів світу, а саме так його називають, він працює в провідних університетах США. Професор Роман Шеремета зізнається, що в Америку його заманила експериментальна економіка, яку він без пафосу називає «своєю дитиною», і не приховує, що може поведінку людини описати математичними знаками та формулами. І реально планує повернутися в оновлену молоддю Україну, якій сьогодні потрібна експериментальна економіка.

    Що робити, щоб втримати в Україні наявний капітал і залучити нові інвестиції? І що робити, аби життя в ній стало для людей комфортнішим? Саме з цими запитаннями, на які особисто він відповідь знає і мріє втілити в життя, він і звернувся до студентів. І сам же на ці запитання коротко відповів. Своєрідним наочним посібником на цьому шляху може служити книга Джеймса Робінсона «Чому нації занепадають», з якою кожна молода людина, яка хоче змін в державі, повинна познайомитися. До речі, її автор у липні читатиме лекції для українських студентів у Києві, тож варто моніторити соціальні мережі і побувати на зустрічі з ним.

     Аби Україна стала кращою, вона має йти в двох напрямах, певен Роман Шеремета: по-перше, конкретно міняти інституції, по-друге, завершити конкретні реформи – на кшталт Антикорупційного суду, які вже розпочалися. При всій глобальності заявленого, кожна молода людина повинна починати з малого, конкретно з себе: якщо ти студент – забудь, що таке списування, і не дозволяй робити цього товаришам.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook