Студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства представили університет на міжнародному лісовому багатоборстві

28 квітня 2018 року

 Квітень завжди для лісівників є важливим не тільки через активізацію лісокультурної діяльності, але й тому, що у м. Брно (Чехія) відбуваються щорічні міжнародні студентські змагання з лісового багатоборства. За рахунком вже у 32 змаганнях на звання кращих у лісовій взяли участь прийняла команда НУБіП України та ще 14 команд із Австрії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Естонії, Італії, Латвії, Македонії, Великобританії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини та Чехії.

 
Команду з України представили студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, а саме: Іванна Данілова (магістр 1 року), Михайло Грицишин (3 курс), Михайло Прохорчук та Богдан Ткачук (4 курс). До речі, мінімум одна дівчина у команді – це обов'язкова умова для участі у змаганнях.
 
 
 
Лісові багатоборства вже традиційно організовує студентська організація факультету лісового господарства та технології деревообробки Університету імені Менделя. 
 
 
Конкурсна програма дуже насичена і увесь період змагань поділений на три етапи. Перший етап складався із восьми дисциплін: обрізування сучків на колоді; зміна шини в бензомоторній пилі; горизонтальний та вертикальний різ пилою; пиляння колоди дворучною пилкою; заруб сокирою на точність (для дівчат); пиляння одноручною пилкою, а також керування harvester-симулятором. Необхідно відмітити, що на вертикальному різі колоди Михайло Грицишин та Михайло Прохорчук посіли 2 місце серед всіх команд.
 
 
Другий етап змагань видався найскладнішим та найемоційнішим. Перша половина була присвячена груповій та індивідуальній таксації вражаючих чеських лісів. Студентка Іванна Данілова показала чудовий результат в індивідуальній таксації та зайняла 2 місце серед 60 учасників. З другої половини дня стартувало спортивне орієнтування по чеських гірських ландшафтах скелястими пагорбами та буковими лісами. На кожному «чекпоінті» учасникам було необхідно визначати зразки трав’янистих рослин, погони дерев в необлистяному стані, мінералів, деревини, комах, черепи, слідів диких тварин та багато іншого. Хоч це було й виснажливо, але залишило незабутні враження.
 
Третій етап змагань присвячений різним видам стендової стрільби: скіт, трап та стрільба з дрібнокаліберної гвинтівки. Цей день не став виключенням для призових місць: Богдан Ткачук увійшов у п’ятірку кращих на скіті, а з дрібнокаліберної гвинтівки Іванна вистрілила 40 балів з 50 та посіла 3 місце. Окрім того, була надана можливість всім учасникам потренувати свої здібності у стрільбі з мисливського лука та револьверу. 
 
Міжнародні змагання це не лише «поле бою», але й можливість обміну знаннями, традиціями, культурою різних країн, налагодження дружніх зв’язків з майбутніми лісівниками з усієї Європи. Тому одним із головних елементів лісового багатоборства є міжнародний вечір, де кожна з 15 команд презентували свою країну, виконуючи народні пісні та частуючи усіх охочих традиційними стравами та напоями.
 
Не менш вражаючою була і церемонія закриття змагань, яка відбулась у старовинному замку Крштені. За підсумками всіх конкурсних днів наша команда посіла 7 місце серед 15, що є надзвичайно хорошим результатом на європейському рівні. Проаналізувавши детально результати кожного із конкурсних завдань на засіданні СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників», вже визначено стратегію виходу як мінімум у першу п’ятірку наступного року. 
 
Висловлюємо вдячність за допомогу й підтримку компанії STIHL та її директору Олександрі Мельник, Товариству лісівників України та його очільнику Юрію Марчуку, а також директору ННІ ЛіСПГ Петру Лакиді та всім науково-педагогічним працівникам за підготовку команди.
 
Для студентів, що мали честь прийняти участь у змаганнях, це дуже важливий захід. Нема нічого кращого, ніж зрозуміти, що ми, українські лісівники з НУБіП України, можемо конкурувати з представниками нашої професії не тільки в Україні, а й за кордоном. Проте головна мета лісового багатоборства – це єдність між країнами, дружба, можливість зустріти цікавих і розумних людей, тренування навиків іноземної мови, спілкування та усвідомлення того, що лісівники це не просто професія, це братство людей по всьому світу!
 
Іванна Данілова,
студентка магістратури ННІ ЛіСПГ
Г. Лобченко,
старший викладач
 кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
керівник СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників»
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook