Лабораторія рідинної хроматографії відкрила двері для студентів магістерської програми «Ветеринарне забезпечення свинарства»

27 квітня 2018 року

     Під керівництвом доцента кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К Скороходька Михальської Віти Михайлівни 26 квітня 2018 року студенти магістерської програми «Ветеринарне забезпечення свинарства» ознайомилися з організацією та роботою лабораторії рідинної хроматографії науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

     Ознайомила студентів з роботою інституту, обладнанням та сучасними методиками досліджень заступник завідувача науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу, завідувач лабораторії рідинної хроматографії, кандидат ветеринарних наук Байєр Олена Вадимівна.
     Олена Вадимівна зазначила, що антибактеріальні засоби, в тому числі антибіотики, широко використовуються у тваринництві як лікувальні засоби, а до недавна і як стимулятори росту сільськогосподарських тварин.
     Найбільш широко використовуються у ветеринарній медицині препарати тетрациклінової та сульфаніламідної груп. Зазначені препарати мають широкий спектр дії. Лабораторні дослідження показують, що залишкові кількості ветеринарних препаратів виявляються в нирках, печінці, м'язах тварин. Тому застосування антибіотиків тваринам на відгодівлі передбачає витримування певний час до повного виведення цих препаратів з організму.

     Для визначення залишкової кількості антибіотиків використовують різні методи. Мікробіологічний метод використовується для скринінгу, він є чутливим і досить специфічним. Використовують також імуноферментні тест-системи, які є також специфічні, але вони є більш затратні і часто потребують окрему тест-систему на кожний антибіотик.
     Багато аналітичних методів із визначення антибіотиків передбачають використання високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) з флуоресцентним детектором, але він є недостатньо чутливим.
     Більш чутливим і селективним є метод, що базується на рідинній хроматографії з використанням мас-спектрометричного детектора (РХ/МС/МС), за допомогою якого можна дослідити понад 70 антибіотиків одночасно.
     В Україні контроль за вмістом антибіотиків та гормональних препаратів в продуктах тваринного походження здійснюється в рамках виконання «Плану моніторингу залишків ветеринарних препаратів та інших забруднювачів у живих та необроблених харчових продуктах тваринного походження», що виконується відповідно до Директиви 96/23/ЕС від 29 квітня 1996 року.
     В Європейських країнах та в Україні заборонене використання гормонів для стимуляції анаболічних процесів та росту продуктивних тварин. З цією метою у державних лабораторіях проводяться дослідження з виявлення таких гормонів і гормоноподібних речовин, як тестостерон, зеранол, кленбутерол, естрадіол, діетилстильбестрол тощо.

     Висловлюємо щиру подяку керівництву інституту за можливість студентам ознайомитися з роботою науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу та на практиці зрозуміти роль фахівця ветеринарної медицини в забезпеченні якості та безпечності продукції.
     Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Шевченко Л.В.,
доктор ветеринарних наук, професор кафедри гігієни тварин та
санітарії ім. проф. А.К. Скороходька

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook