КАРКОЛОМНИЙ ШАШЛИК НА СВЯТО – ПОРАДИ ДЕКАН ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЛАРИСИ БАЛЬ-ПРИЛИПКО

27 квітня 2018 року
м. Київ, студія Сніданок 1+1, НУБіП України, корпус №12, лабораторія кафедри технології переробки м’яса, риби та морепродуктів

   Гарний рецепт, якісна прожарка, вдалі соуси - все це, звичайно, дуже важливо. Але якщо не буде хорошого м'яса - шашлик навряд чи вийде карколомним. Тому, збираючись на пікнік, потрібно починати підготовку з покупки якісного м'яса.

  Не встиг ще факультет сам звикнути до нової, 10-ї за рахунком, можна сказати "ювілейної" лабораторії, у якій щойно закінчився ремонт і оздоблювальні роботи, а напередодні встановлене лабораторне обладнання, як до нас уже завітали наші гарні друзі з телеканалу 1+1. Поради у відеоматеріалі, як правильно вибрати свіже м’ясо, слухайте від постійного експерта програми Сніданок 1+1, декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, д.т.н., професора Лариси Баль-Прилипко.

 

 

  • Найкраще брати охолоджене м’ясо. Парне м'ясо для шашлику не годиться (особливо яловичина), так як вийде жорстким. Його потрібно витримати деякий час, щоб м'язи розслабилися, а саме м’ясо «дозріло».
  • Щоб відрізнити охолоджене м'ясо від замороженого і розмороженого, потрібно натиснути на нього пальцем: м'ясо повинно бути пружним. У розмороженого м'яса - більш інтенсивний колір, пухка консистенція, червоний м'ясний сік.
  • М'ясо обов'язково треба понюхати. Запах ні в якому разі не повинен бути неприємним. Якщо хоча б трохи віє затхлістю, вогкістю, хімією, гниллю - від покупки треба відмовитися.
  • Звертайте увагу на зовнішній вигляд м'яса: свіже охолоджене м'ясо - сухе, але при цьому глянсове, трохи поблискує, рівномірного кольору.
  • Не потрібно брати темне м'ясо - швидше за все воно старе і годиться хіба що на суп.
  • На дотик м'ясо не повинно бути вологим (якщо це так, то воно, швидше за все, шприцьоване водою та хімічними розчинами), липким, не повинно сочитися кров'ю.
  • Перед покупкою обов'язково розгорніть охолоджене м'ясо (продавці часто укладають шматки, ховаючи жир і жили всередину). Якщо не хочете бруднити руки, добийтеся від продавця, щоб він показав м'ясо з усіх боків.
  • Врахуйте, що м'ясо потім потрібно нарізати порційними шматками, тому найкраще купувати цілий шматок м'яса, і щоб з нього не звисали шматки жиру і жили.
  • Заморожене м'ясо теж можна взяти, але воно трохи поступається за смаковими якостями охолодженого м'яса. Ні в якому разі не можна купувати повторно заморожене м'ясо.
  • Щоб відрізнити правильно заморожене м'ясо від поганого, потрібно доторкнутися до м'яса і потримати палець кілька секунд: при нагріванні на замороженому м'ясі залишиться пляма темного кольору, а повторно заморожене м'ясо забарвлення не змінить.

ХАЙ СМАКУЄ ВАМ ШАШЛИК НА СВЯТО,

А СОНЕЧКО ДАРУЄ УСМІШКУ НА ОБЛИЧЧІ!

 

Владислав Сухенко,

зав. кафедри стандартизації та

сертифікації с.-г. продукції

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook