На факультеті відбулася лекція щодо органічного виробництва продуктів харчування

25 квітня 2018, 9:00

23 квітня на факультеті ветеринарної медици відбулася лекція запрошеного доповідача кандидата ветеринарних наук Руслана Івановича Білика на тему "Органічне виробництво продуктів харчування: загальні вимоги, принципи, аудит та контроль". Лекція була прочитана в рамках реалізації Модуля Жана Моне "Контроль безпечності харчових продуктів в ЄС", що є одним із напрямків програми Ерасмус+.

 

Захід відбувався за підтримки проектів Ерасмус+ Модуль Жана Моне "Контроль безпезпечності харчових продуктів в ЄС" («EU Food Safety Control» (№587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE) та Українсько-швейцарського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», в якому Руслан Білик є координатором молочного напрямку.

Під час лекції було висвітлено стан розвитку виробництва органічних продуктів в Україні, законодавче врегулювання виробництва органічних харчових продуктів,  вимоги до благополуччя тварин при органічному веденні тваринництва, порядок та особливості сертифікації органічного виробництва та його інспектування. Тема викликала значний інтерес у слухачів: студентів магістрів  1 та 2 року навчання за спеціальністю 212- "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза" та практикуючих ветеринарних фахівців.

Слід наголосити, що 19 квітня, парламент ухвалив в першому читанні законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№ 5448-д). Цим законопроектом передбачається запровадження сертифікації самого процесу виробництва, а не продукту, як це є нині, бо тільки контроль на всіх стадіях виробництва може дати впевненість, що отриманий продукт справді є органічним. Законом пропонується дворівнева система контролю як за органами сертифікації, так і за виробниками. При цьому виробників контролюватимуть і державні інспектори, і органи сертифікації.Крім того, запроваджуються штрафні санкції за введення покупців в оману, а саме, за маркування не сертифіковатих товарів написами «органічний» чи «біо», які насправді такими не є. За результатами голосування законопроект №5448-д набрав більше 250 голосів.

Заключним етапом лекції стала дегустація молочних органічних продуктів.

Доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи
Марія Галабурда

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook